nieuws

Zuid-Holland domineert file top-10, bedrijven eisen maatregelen

Archieffoto snelweg
Archieffoto snelweg
De files op de A15 tussen Ridderkerk en Gorinchem zijn de duurste van Nederland. Ze bezorgden het bedrijfsleven in 2015 een schadepost van 11,4 miljoen euro, becijferde onderzoeksbureau TNO voor ondernemersorganisaties.
Niet alleen de verkeersopstoppingen op het ruim 22 kilometer lange deel van de A15 bezorgen bedrijven hoofdpijn. Zuid-Holland blijkt maar liefst acht plaatsen te vervullen in de jaarlijkse top tien van files die de grootste economische schade veroorzaken.
Bedrijven lopen bijvoorbeeld schade op doordat producten te laat in de winkel liggen of bij fabrieken worden afgeleverd. Ook moeten chauffeurs soms omrijden om verkeersopstoppingen te vermijden, met extra kosten tot gevolg.

Oplopende schade

De totale schade die organisaties oplopen doordat hun chauffeurs vaststaan zit ook nog eens in de lift. Het ging in 2015 om 857 miljoen tot 1,114 miljard euro. Dat was een jaar eerder nog 655 tot 852 miljoen euro.
Ondernemersverenigingen EVO, Fenedex en Transport en Logistiek Nederland (TLN) noemen de cijfers 'alarmerend'. Ze willen dat de regering knelpunten aanpakt, zoals de A13/A16 bij Rotterdam en de A15 tussen Papendrecht en Gorinchem.
De organisaties zien ook heil in nieuwe technologie. Ze willen dat de overheid geld steekt in ''intelligente vervoerssystemen waarbij infrastructuur en voertuigen met elkaar in verbinding staan''.

Brandbrief

Wethouder Hans Tanis van Sliedrecht probeert namens de Drechtsteden politieke aandacht te krijgen voor het fileprobleem op de A15. Hij daagde minister Schultz onlangs uit het stuk tussen Ridderkerk en Gorinchem een week lang in de spits te rijden en te kijken hoe lang ze er dan over doet.
De wethouder ziet de economische gevolgen van de files voor de regio steeds groter worden. "Het is zo ernstig dat er zelfs bedrijven zijn die dreigen te vertrekken uit de regio.", aldus Tanis bezorgd. "We hebben daarom een brandbrief naar de minster verstuurd."