RIJNMOND KIEST

Zo verloopt de formatie in Alblasserdam: coalitie zonder de grootste partijen?

Alblasserdam
Alblasserdam © Rick Huijzer
Verken een college met de partijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie, is het voorstel van informateur Rinus Houtman in Alblasserdam in een tussentijdse rapportage. Een opmerkelijk voorstel misschien, omdat de twee partijen met de meeste stemmen (SGP en PvdA) hierin ontbreken.
De gemeente Alblasserdam telt maar zes politieke partijen. De SGP behaalde bij de verkiezingen vorige maand vijf zetels; PvdA drie. De vier partijen die nu worden voorgesteld om het college te vormen, hebben bij elkaar elf van de negentien zetels.
De informateur adviseert de partijen om een coalitieakkoord op hoofdlijnen vast te zetten. Daaruit moet blijken over welke onderwerpen de partijen van mening verschillen en hoe groot die verschillen daadwerkelijk zijn.
Voorlopige uitslag gemeenteraadsverkiezingen Alblasserdam 2022
Voorlopige uitslag gemeenteraadsverkiezingen Alblasserdam 2022 © Rijnmond
De SGP stapte in juni 2021 uit het Alblasserdams college. Knelpunt voor de partij was toen de komst van een shuttlebus op zondag van en naar de molens in Kinderdijk. De verstoring van de zondagsrust was voor de SGP destijds de reden om de samenwerking met de andere coalitiepartijen, CDA en PvdA, op te zeggen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl