nieuws

'Aboutaleb niet eerlijk over betoging tegen Zwarte Piet'

De anti-Zwarte Piet betogers die begin november werden opgepakt in Rotterdam, waren wel degelijk onderweg naar Maassluis. De autoriteiten zijn daar niet eerlijk over, zegt activist Jerry Afriyie, die de Rotterdamse politie beschuldigt van mishandeling.
De demonstranten doken tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas op in Rotterdam. Daar zouden ze volgens de politie
om zich naar Maassluis te laten begeleiden, waar rekening was gehouden met demonstraties.
''We waren op weg naar Maassluis, de burgemeester maakt er een eigen verhaal van'', zegt Afriyie. De betogers hadden volgens hem geen reden om in Rotterdam te blijven. ''De verhalen die naar buiten worden gebracht, zijn om het politiegeweld te rechtvaardigen.''
Grootste podium
Volgens de activist hadden betogers hun verhaal makkelijker naar buiten kunnen brengen in Maassluis, waar de landelijke intocht plaatsvond. ''Mensen wilden een statement maken. Dan wil je op het grootste podium staan dat je kan vinden. Dat was in Maassluis.''
Dat veel demonstranten toch Rotterdam introkken, komt volgens Afriyie doordat ze beseften dat er geen tijd meer was om alsnog naar Maassluis te reizen. ''Omdat we waren opgehouden.'' De bussen met de activisten zouden zijn tegengehouden door de politie.
Afriyie erkent dat de betogers niet van plan waren in Maassluis plaats te nemen in speciale protestvakken. ''Als je gaat protesteren wil je prikkelen. En je wilt niet dat je in een hoekje wordt gestopt door die tegenpartij. De burgemeester, overheid, organisatie, NTR.''
Aboutaleb
Het verhaal van de activist staat haaks op dat van de autoriteiten. Burgemeester Ahmed Aboutaleb verklaarde eerder dat hij signalen had ontvangen dat de betogers stiekem actie wilden voeren in Rotterdam. Daarom had hij demonstraties verboden.
Volgens de burgemeester waren de bussen niet onderweg naar Maassluis, maar naar Rotterdam. Ze reden volgens Aboutaleb uit eigen beweging de stad in. Het door de betogers ingeschakelde busbedrijf wil niet zeggen of ze waren ingehuurd voor een retourtje Rotterdam of Maassluis.
De politie arresteerde 198 demonstranten die toch opdoken in de stad. De aanhouding van Afriyie verliep hardhandig, zo is te zien op videobeelden. Hij kreeg onder meer een klap in zijn gezicht.
Geslagen
De activist deed eerder deze week aangifte tegen de politie. ''Ze hebben me geslagen, geschopt, knuppel in het gezicht en op mijn lichaam'', somt hij op. Hij omschrijft zijn aanhouding als 'zeer gewelddadig'.
De politie benadrukt in een reactie dat bij de demonstratie ook agenten en journalisten zijn belaagd. ''Als hij aangifte heeft gedaan, dan gaan we daarnaar kijken'', reageert een woordvoerder.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl