RET

Coronasteun ov-bedrijven met paar maanden verlengd, RET vreest 'kaalslag in het ov'

Tunnel voor metrolijn van noord naar zuid
Tunnel voor metrolijn van noord naar zuid © Rijnmond
Nog in heel 2022 kunnen vervoersbedrijven aanspraak maken op een vergoeding van de overheid om de financiële gevolgen van de coronacrisis op te vangen. De vergoeding liep oorspronkelijk tot september dit jaar, maar wordt nu doorgetrokken tot eind december. De RET is 'blij' met die toezegging, maar maakt zich daarnaast ernstige zorgen over de langere termijn: "Het kabinet kiest voor kaalslag in het OV."
Het vervoersbedrijf had graag een toezegging gezien voor volgend jaar. "Duidelijkheid over 2023 is zo snel mogelijk nodig, omdat het uitblijven van een vergoeding zeer ingrijpende gevolgen heeft: afschaling van 20-30% van de dienstregeling en de werkgelegenheid komt in gevaar."
De verwachting is dat de RET in 2025 weer zit op het oorspronkelijke reizigersaantal en daarna ook 'stevig zal doorgroeien'. "Die verwachting is niet uit de lucht gegrepen, want in de Randstad komen er komende jaren honderdduizenden woningen bij, nota bene een van de speerpunten van het huidige kabinet. Het stads-ov is cruciaal om deze woningbouwopgave in goede banen te leiden en om stedelijk gebied aantrekkelijk, schoon en bereikbaar te houden."

'Penny wise, pound foolish'

Daarnaast stelt de RET dat het stopzetten van de steun in 2023 'penny wise, pound foolish' zou zijn. Vrij vertaald: goedkoop is duurkoop. "Omdat we dan als samenleving twee keer kosten maken. Eerst om afscheid te nemen van mensen en middelen in het ov, om vervolgens diezelfde mensen en middelen van de markt te halen omdat de reizigersaantallen weer groeien. Het uitblijven van een vergoeding raakt de stadsvervoerders bijzonder hard, omdat wij in normale tijden ongeveer kostendekkend zijn en met smalle marges werken."
De RET vreest bovendien voor een vicieuze cirkel. Zij redeneren dat afschaling leidt tot een minder aantrekkelijk aanbod, wat tot minder reizigers leidt, waardoor de inkomsten afnemen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl