nieuws

Geldzorgen en tekort aan proviand op schepen van failliete rederij Flinter

Drie schepen van de rederij Flinter uit Barendrecht liggen al wekenlang aan de ketting in de haven van Antwerpen. Dat gebeurde nadat de rederij onlangs failliet werd verklaard en rekeningen onbetaald bleven.
De bemanning van de vrachtschepen - onder wie een Nederlandse kapitein en veel Russen en Filippijnen - zit al weken zonder salaris. Ook is er een tekort aan proviand.
Een Belgische vakbond heeft woensdagmiddag eten gebracht op een van de schepen waar alleen nog een half brood en een kip voorradig waren voor de elf bemanningsleden.
Ook voor de kust van Gibraltar zouden twee schepen van Flinter al wekenlang ronddobberen op zee. "Daar kan de bemanning dus niet eens van boord", zegt kapitein Ron van Scherpenzeel van de Flinterrachel in de Antwerpse haven.
"Wij kunnen hier nog een rondje lopen. Nee, daar bij Gibraltar kunnen de mensen helemaal niks. Die vliegen echt tegen de wanden omhoog. Triest en inhumaan."
In een reactie spreekt voormalig-directeur Bart Otto van de failliete rederij Flinter uit Barendrecht van een "dramatische situatie". Hij beschuldigt sommige banken van "onkunde en onnozelheid" omdat zij geen geld meer in de schepen durven te steken.