nieuws

Jonge documentairemaker bespioneert telefoondief

Een korte documentaire op internet over wat je allemaal kunt afkijken van een smartphone op afstand, wordt goed bekeken op internet. Het filmpje is gemaakt door Anthony van der Meer als eindexamenproject aan de Rotterdamse Willem de Kooning Academie.
Van der Meer verborg een anti-diefstal app in de systeemsoftware van zijn Android-telefoon en liet hem vervolgens stelen. Daarna probeerde hij zoveel mogelijk te achterhalen van de dief. En dat was veel.
Anthony van der Meer heeft vier dagen met zijn geprepareerde mobiel rondgelopen in Rotterdam, maar daar lukte het niet om hem te laten stelen. In Amsterdam had hij aan het einde van de eerste dag al beet, in de metro.
De dief nam in beginsel niet eens de moeite om de foto's en filmpjes van Anthony te verwijderen. "Een eng idee dat hij nu alles van mij kan bekijken", zegt van der Meer in de korte documentaire.
Via locatie-gegevens kan hij zien dat de dief een Egyptische sim-kaart heeft geïnstalleerd en dat hij direct na de diefstal via Maastricht naar het Franse Mulhouse is vertrokken. Om daarna weer terug te keren naar zijn verblijfsplek in Amsterdam.
Anthony van der Meer laat elke dag foto's en geluidsopnames maken van de dief door zijn telefoon. Zo ziet hij dat de man veel rondhangt in Amsterdam-Oost, in een daklozenopvang en in coffeeshops.
Van der Meer hoort de gesprekken die hij voert met een Russische vrouw, maar ziet ook hoe hij porno bekijkt via een betaalde sexlijn. "Ik vind hem eigenlijk een zielige man", constateert hij in de docu. Maar dat verandert als hij hem een keer volgt en in het echt ziet in de deur van zijn woning. Daar ervaart hij hem als agressief.
En dat is volgens de afgestudeerde van der Meer ook het gevaar dat schuilt in het aftappen van gegevens van mobiele telefoons. "Je kunt aan data niet alles aflezen over een persoon. Binnenkort maakt de Tweede Kamer het hacken van telefoons in Nederland waarschijnlijk ook mogelijk. Ik maak me daar zorgen over."
Ook wil Anthony met zijn project laten zien dat kwaadwillenden van alles kunnen doen met je telefoon, als ze er eenmaal toegang toe krijgen. "Ze kunnen screenshots van je bankieren-app maken. Ze kunnen je afpersen, als je naaktfoto's gemaakt hebt van jezelf. Maar ze kunnen ook sms'jes versturen vanuit jouw telefoon en je dan daarmee afpersen.
Helemaal veilig ben je nooit met een mobiele telefoon, aldus van der Meer. "Het belangrijkste is dat je dat weet. En als je dan bijvoorbeeld eens een belangrijke vergadering hebt, dan neem je je telefoon niet mee."
Anthony van der Meer blijft zijn gestolen mobiel volgen. Hij is inmiddels waarschijnlijk al twee keer van 'eigenaar' gewisseld. "Ik hoop dat mensen het interessant genoeg vinden om hier een vervolg van mee te financieren via crowdfunding of door een omroep.
Het is de vraag wanneer de telefoon definitief offline gaat. Dat wordt het moment dat ik het volledige leven van een gestolen telefoon kan verfilmen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl