WONEN

Maarten kocht een droomboerderij om samen met zijn schoonouders te wonen, maar kwam in een rioolsoap

Maarten en zwager Geert voor de oude koeienstal in Molenaarsgraaf.
Maarten en zwager Geert voor de oude koeienstal in Molenaarsgraaf. © Rijnmond
Twee jaar geleden kocht bedrijfskundige Maarten van Middelkoop (44) een oude boerderij met vervallen stallen uit 1875. Het doel: een droomplek maken voor zijn familie. Hij zag het al helemaal voor zich. In de oude koeienstal moeten zijn schoonouders komen te wonen. Op de plek van een oude loods komt de woning voor zwager Geert.
Maar twee jaar later blijft het bij dromen. De reden: problemen met de rioolcapaciteit in Molenlanden. Daardoor kunnen er niet zomaar woningen worden bijgebouwd. Maarten: “Maar ondertussen worden de bouwkosten steeds hoger.”
De authentieke boerderij van de familie ligt aan het riviertje de Graafstroom in Molenaarsgraaf. Maarten woont met zijn gezin in het voorhuis van de boerderij. Het historische pand met rietenkap heeft hij helemaal verbouwd en verduurzaamd.
Aan deze woning zit de oude 'grupstal' vast. Een grote open stal met kleine ramen waar de koeien vroeger naast elkaar stonden. Alleen de mestgoot herinnert nog aan de oude bewoners van de stal.
Er liggen nu kano's te drogen en het gebouw wordt gebruikt als opslag van bouwmaterialen. "Dit moet een mooie gelijkvloerse woning worden voor mijn schoonouders, die hier omringd door hun familie kunnen leven." De verbouwing wordt wel een hele klus. Van het dak tot ramen: alles moet verbouwd worden. "Maar daarna wordt het heel mooi."
Maarten in de stal
Maarten in de stal © Rijnmond
Schoonouders Piet en Willy woonden in het aardbevingsgebied in Groningen. Toen ze hun woonhuis in 2020 konden verkopen, twijfelden ze niet. Ze zijn allebei in de zeventig en toe aan een gelijkvloerse woning. Samen met familie leven in de rustige Alblasserwaard is voor hen een uitkomst. "We zijn er voor onze (klein-)kinderen en zij voor ons als het nodig is en dat is mooi."
Maar het project gaat langzamer dan gedacht. Sinds hun komst bivakkeren Piet en Willy in een stacaravan op het erf van de boerderij. Ze hebben inmiddels twee winters in de caravan doorgebracht. "We hadden gedacht dat we hier een klein jaar zouden zitten", legt het stel uit.
Klagen doen ze niet, maar ze hopen wel dat de besluitvorming omtrent het bouwproject snel rond is. "Ons spaarpotje, waarmee we de stalwoning wilden realiseren, groeit niet en de bouwkosten zijn in die anderhalf jaar veel hoger geworden."
In deze chalet wonen de schoonouders van Maarten
In deze chalet wonen de schoonouders van Maarten © Rijnmond
Zwager Geert Kooiman woont momenteel nog in Sliedrecht met zijn gezin. Hij wil graag een huis bouwen op de plek van een oude loods op het terrein. De ruime landelijke locatie in Molenaarsgraaf is dé ideale plek om in alle rust samen te wonen, vindt Kooiman. Door de krachten met de familie te bundelen is dit financieel mogelijk.
Deze middag is de Sliedrechter in de oude loods druk in de weer met tuintafels. Hij is handig en werkt als timmerman. Kooiman wil graag de handen uit de mouwen steken om de koeienstal te veranderen in een levensloopbestendige woning voor zijn ouders. Met de regeling 'Ruimte voor Ruimte' is het mogelijk om in ruil voor de sloop van (agrarische) bebouwing een nieuwe woning te ontwikkelen. Maar wachten duurt voor hem ook te lang. "Ik begrijp gewoon niet waarom het zo lang moet duren. Je verwacht meer medewerking. "
Het voorhuis en de oude koeienstal
Het voorhuis en de oude koeienstal © Rijnmond

Riool is overbelast

De vertraging van het bouwproject komt door de rioolcapaciteit in gemeente Molenlanden. De riolering uit de jaren '80 zou in sommige dorpen overbelast zijn. Om te voorkomen dat de toiletten overlopen worden extra aansluitingen niet overal goedgekeurd. Momenteel wordt naar een oplossing gezocht. Het vervangen van het riool kan miljoenen gaan kosten. Dit probleem speelt aan de Graafstroom in Molenaarsgraaf, maar ook in Langerak, Bleskensgraaf, Ottoland, Goudriaan en Oud-Alblas.
De rioleringsproblematiek is volgens de gemeente zeer onwenselijk. Molenlanden is bezig om de problemen op te lossen, vertelt de woordvoerder. "We verwachten begin juli een aanpak te hebben voor de de rioolleiding in de zeven dorpen. In de volgende fase kunnen we verder prioriteren en budgetteren. We voelen zeker de urgentie om de rioleringsproblematiek op te lossen."

Inventieve oplossing

Zicht op een uitkomst is er voor initiatiefnemer Maarten nog niet. Maar hij zijn schoonouders niet nog maanden laten wachten. Hij heeft daarom met bouwkundige Edwin van den Heuvel een oplossing bedacht. Ze willen een 'off-grid' afvalwaterzuiveringssysteem maken.
Dat systeem zuivert huishoudelijk afvalwater door een plantenfilter met zand, grind en schelpen waar het vervuilde water langzaam doorheen loopt. Dit systeem wordt al gebruikt bij tiny houses, ook in Molenlanden. Zo'n voorstel moet goedgekeurd worden door het waterschap.
Van den Heuvel ziet ook andere duurzame mogelijkheden om het riool te ontlasten. Zoals het opvangen van hemelwater door particulieren en agrariërs. Dat verlicht ook de druk op het riool.
Maarten is blij met de oplossingsgerichte hulp van bouwkundige Van den Heuvel en hoopt op meer gevoel van urgentie bij de betrokken instanties. "We willen graag beginnen. Je gunt je schoonouders een comfortabeler verblijf dan een caravan. Daarnaast: onze oorspronkelijke begroting loopt nu uit de hand."
De gemeente laat weten dat ze voor alle lopende bouwaanvragen/vergunningen zoeken naar een oplossing in afstemming met de initiatiefnemer. Dit gaat trager dan reguliere aanvragen. "Op het in behandeling nemen van nieuwe initiatieven wordt terughoudend gereageerd totdat duidelijk is voor welke oplossingsrichtingen wordt gekozen voor de riolen in de zeven dorpen."
Het uitzicht op de weilanden is prachtig
Het uitzicht op de weilanden is prachtig © Rijnmond
Reportage over de bouwplannen die door gebrek aan riolering voorlopig nog plannen blijven

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl