ROTTERDAM

Schipper gekapseisd schip: 'Ik zwom door de stuurhut en toen zag ik licht'

Hulpdiensten bij het gekapseisde schip op de Nieuwe Waterweg
Hulpdiensten bij het gekapseisde schip op de Nieuwe Waterweg © Media TV
Razendsnel ging het donderdagavond voor schipper Kees Post en zijn matroos. Zij bemanden de Mar-Grethe, geladen met metalen blokken. Ze werden op de Nieuwe Waterweg, even voorbij Hoek van Holland, naar eigen zeggen ingehaald door twee te hard varende schepen. Door de golfslag lag het schip ineens ondersteboven.
"Binnen een seconde lag het schip ondersteboven,'' vertelt Kees Post, de kapitein van het Urker schip Mar-Grethe. De schipper heeft een vermoeden waardoor zijn binnenvaartschip is omgeslagen. Volgens Post wilden twee grote zeeschepen hem en elkaar op de Nieuwe Waterweg inhalen. De zeeschepen deden dat met een te hoge snelheid. Daardoor ontstond er een hekgolf, een golf die ontstaat door een voorbijvarend schip. Door de hekgolf is de zware lading op de Mar-Grethe, volgens Post, gaan schuiven, waardoor zijn binnenvaartschip binnen een seconde kapseisde. De Mar-Grethe vervoerde zogeheten anode-blokken. Deze zware voorwerpen worden gebruikt in de aluminiumindustrie.

'Ik weet niet hoe ik boven gekomen ben'

Post is inmiddels weer thuis op Urk, vertelt hij vrijdagmiddag aan Omroep Flevoland. Het andere bemanningslid, een 20-jarige man uit Urk, is nog steeds vermist. Het is voor de schipper nog een raadsel hoe hij zelf het ongeluk overleefde. "Ik weet niet hoe ik boven ben gekomen. Ik zwom door de stuurhut en toen zag ik licht en besloot dat ik daar heen moest zwemmen." Post zat in de stuurhut, het andere bemanningslid in de woonkamer van het schip. "Hij wist niet wat hem overkwam, het ging zo snel." Post zat in de stuurhut, het andere bemanningslid in de woonkamer van het schip. "Hij wist niet wat hem overkwam, nogmaals: het ging zo snel."

Schip is geborgen

Het ongeval op de Nieuwe Waterweg werd donderdagavond iets voor 19:00 uur gemeld. Vrijdagavond lukte het om het schip te bergen. Een drijvend dok met een kraan heeft het schip uit het water getakeld. Het is daarna leeggepompt en naar de Waalhaven gesleept. Daar zal het verder geïnspecteerd worden. De Nieuwe Waterweg is weer vrij.

'Gebeurt niet vaak'

René Quist, hoofdredacteur van de binnenvaartsite Schuttevaer, laat weten dat het binnenvaartschip door meerdere redenen gekapseisd kan zijn. "Het zou om een lekkage kunnen gaan, of dat de lading is gaan schuiven", zegt Quist. "In ieder geval gebeurt zoiets als dit niet heel vaak."
De opvarenden van het gekapseisde binnenvaartschip kwamen uit Urk. Burgemeester Cees van den Bos meldde donderdag via Twitter dat hij 'hoopt en bidt' voor een goede afloop.
Politie vaart met een sonarteam om nog te zoeken naar de vermiste opvarende
Politie vaart met een sonarteam om nog te zoeken naar de vermiste opvarende © MediaTV