nieuws

Feyenoord of Manchester? 'Het is net zoals kiezen tussen je ouders en je vriendin...'

Het is een bijzondere wedstrijd donderdagavond voor de 30-jarige Mike van der Does. De geboren en getogen Rotterdammer is voor Feyenoord, maar zag als klein ventje ook de gekkigheid van het Engelse voetbal en werd fan van Manchester United.
"Ik ben al sinds mijn negende fan, en op mijn zestiende ging ik voor het eerst naar United", zegt Van der Does. Sinds die tijd gaat hij geregeld naar wedstrijden van de Engelse club.
Donderdagavond zit hij op de East Stand van Old Trafford, vlak bij het uitvak met Feyenoordsupporters. Hij is al tien jaar lid van de Dutch Mancunians - de Nederlandse supportersvereniging van Manchester United - en heeft in die jaren credits opgebouwd tijdens wedstrijden die hij heeft bezocht. "In het systeem zien ze mij dus als 'vaste' supporter. Zo ben ik aan kaarten gekomen."
Toch zijn er ook 'vaste' supporters van Manchester United die hun kaarten doorverkopen aan Feyenoorders. "Die zijn wel redelijk huiverig dat het in goede handen komt. Zij riskeren namelijk zelf een stadionverbod. Mochten die kaarten bij verkeerde mensen in handen komen die gekkigheid gaan uithalen, dan is te traceren via wie die kaarten gekocht zijn."

Partij kiezen

De grote vraag is: bij welke van de twee clubs ligt Mike's hart? "Dat is een moeilijke vraag. Het is net zoals kiezen bij een ruzie tussen je ouders en je vriendin. Voor wie ga je dan partij kiezen? Zo zie ik dat een beetje."
Om die reden was hij ook niet ontzettend blij met de loting voor de Europa League. "Juist door die vragen, voor wie ben je? Feyenoord heeft in de Kuip gewonnen, dus het ideale scenario is dat Fenerbahce verliest of gelijkspeelt. Dan gaan Feyenoord én Manchester United door."

Paar miljoentjes meer

Over de komst van de Feyenoordsupporters naar Manchester wordt veel gesproken. De Manchestersupporters vinden de komst van de 7000 Nederlanders niet erg, zolang het leuk blijft. "Sommigen houden hun hart vast, ook met de geschiedenis van Feyenoordsupporters en met wat er in 1997 is gebeurd. Zolang het gezellig blijft, vinden die Engelsen het allemaal prima."
Van der Does vindt Manchester geen mooie, maar wel een gezellige stad. "De stad leeft heel erg. Vergelijkbaar met Rotterdam, ook qua geschiedenis. Misschien komt daar ook wel mijn liefde voor beide clubs vandaan: beide zijn havensteden en in de oorlog gebombardeerd."
Veel gelijkenissen dus, ware het niet dat Manchester een paar miljoentjes meer op de bank heeft. "De afgelopen twintig jaar heeft de club iets meer succes, maar daarvoor hobbelden ze altijd een beetje achter Liverpool aan. Die hebben we gelukkig verslagen. Nu is het hopen dat Feyenoord hetzelfde kan doen en die club uit de hoofdstad van de troon kan stoten!"