nieuws

Cel geëist voor inbraak bij Feyenoordspeler

New Orleans Fotografie Roald Sekeris
New Orleans Fotografie Roald Sekeris
Justitie heeft een half jaar cel geëist voor een inbraak bij Feyenoordspeler Bilal Basacikoglu. In juli van dit jaar werd dure merkkleding gestolen uit zijn appartement in de torenflat New Orleans in Rotterdam.
De 20-jarige verdachte Chahid O. ontkent. Hij beriep zich donderdag tijdens de rechtszaak op zijn zwijgrecht. De politie kwam bij O. uit, nadat de Vereniging voor Eigenaren camerabeelden van New Orleans had uitgekeken. Daarop is te zien dat een man met een valse sleutel, een zogeheten 'tag', het gebouw 's nachts binnenkomt. Deze was ontvreemd uit een kastje dat voor de brandweer is bestemd.
Een wijkagent herkende op de beelden Chahid O. Onder meer aan zijn loopje en zijn kleding. Advocaat Van Gestel: "Ik loop ook zo: voorovergebogen. En een grijs trainingspak en sweater? Zo loopt half Rotterdam-Zuid erbij." Volgens de verdachte had hij de wijkagent al een paar jaar niet gezien.

Merkkleding

In de tegenoverliggende woontoren, Montevideo, werd kort na de inbraak in een lege ruimte een tas met merkkleding gevonden. Basacikoglu heeft bevestigd dat het soortgelijke kleding was, als die bij hem was gestolen.
De politie besloot de tas te volgen door een zendertje te plaatsen. De tas belandde op Katendrecht, bij een bekende van Chahid O. Justitie vermoedt dat deze 'Ali' ook bij de inbraak was betrokken, maar kan dat niet bewijzen.
Tijdens huiszoeking bij O. werd in zijn slaapkamer heroïne gevonden. Officier van justitie Ad de Beer: "Ik weet al wat de advocaat gaat zeggen: 'het was daar de zoete inval. Er kwamen tientallen mensen in die kamer'....Ik zeg u: sprookjes. Ik heb deze advocaat al eerder aangeraden de twaalf Eftelingboekjes te bestellen."

Beruchte familie

Advocaat Van Gestel stelde inderdaad dat meerdere mensen gebruik maakten van de slaapkamer. Maar hij kwam met een verrassende toevoeging. "Mijn cliënt stamt uit een grote, zeg maar beruchte familie. De meesten van hen zitten vast of hebben vastgezeten voor drugs. Waarom is niet gekeken of de heroïne bij een van zijn broers hoort? Dit is ondeugdelijk onderzoek."
Van Gestel bepleitte een integrale vrijspraak. Chahid O. kreeg het laatste woord. De zwijgzame verdachte maakte ook hier niet veel woorden aan vuil. "Een fijne dag." De rechter doet op 8 december uitspraak.