nieuws

Anti-Zwarte Piet-demonstranten zondag beperkt

Tegenstanders van Zwarte Piet mogen zondagmiddag niet volledig hun gang gaan bij een sinterklaasfeest in Rotterdam Ahoy. Burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft beperkingen opgelegd aan de demonstratie.
De actiegroep Kick Out Zwarte Piet demonstreert bij Het Club van Sinterklaas Feest. Aboutaleb heeft verboden dat ze contact leggen met ouders en kinderen die naar het evenement gaan om confrontaties te voorkomen.
Voorwaarden
De actievoerders mogen geen flyers uitdelen aan ouders en kinderen. Ook mogen ze geen haag vormen rondom de bezoekers. Ze moeten in een aangewezen demonstratievak blijven.
Volgens Aboutaleb konden de partijen het niet eens worden over de voorwaarden waaronder de groep mocht demonstreren. De burgemeester heeft daarom eenzijdig voorwaarden vastgesteld.
Sinterklaasintocht
Twee weken geleden werden bijna tweehonderd demonstranten van Kick Out Zwart Piet in Rotterdam opgepakt. Ze wilden volgens Aboutaleb stiekem demonstreren in Rotterdam, terwijl in Maassluis de officiële sinterklaasintocht aan de gang was.
Omdat de burgemeester signalen van inlichtingendiensten had gekregen dat de groep wilde demonstreren met geweld, kondigde hij een demonstratieverbod af. Toen de bus stopte in Rotterdam werd iedereen aangehouden.
De demonstranten spreken tegen dat ze in Rotterdam wilden demonstreren. Ze wilden naar eigen zeggen met de bus naar Maassluis, maar werden naar Rotterdam geleid. Volgens justitie klopt dit niet. "Ze zijn zelf gestopt in de Rotterdam en zijn uitgestapt", zegt een woordvoerder.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl