nieuws

Vleermuizen houden al jaren Dordts sloopplan tegen

Een kraamkolonie vleermuizen zorgt er voor dat de gemeente Dordrecht al jarenlang geen sloopvergunning kan krijgen voor een leegstaande school aan de rand van het Dordtse Leerpark. Het gaat om zo'n 200 vleermuizen.
Ze wonen in De Valkenhorst, aan de Professor Gunninglaan. Het gebouw moet gesloopt worden om plaats te maken voor woningen. Om een sloopvergunning te krijgen, moet de gemeente zorgen voor 'opvang' van de dieren.
In eerste instantie dacht de gemeente aan speciale kastjes die in de omgeving van de school konden worden opgehangen. Omwonenden weigerden medewerking omdat ze de vliegende beestjes eng vinden, zo kregen ambtenaren te horen.
Als oplossing werd voor de zomer op een grasveld naast het schoolgebouw een speciaal vleermuizentorentje gebouwd, van twee-en-half bij twee-en-halve meter en vier meter hoog. Vleermuizen kunnen daarin via spouwmuren en op een donker zoldertje hangen.

Weggegooid geld

Specialisten zeiden al voor de bouw dat het de vraag was of de vleermuizen het torentje zouden gaan gebruiken. Voor de gemeente deed dat er niet zoveel toe; er moest wettelijk alternatieve huisvesting voor de vleermuizen geregeld worden.
Inmiddels staat het torentje er een half jaar en de vleermuizen laten het links liggen.Ze wonen liever in de leegstaande school.
Het vleermuizentorentje kostte 22 duizend euro. Dat lijkt weggegooid geld omdat de rijksdienst die toezicht houdt op de flora- en faunawet (RVO), opnieuw de sloopvergunning van de school blokkeerde. Dordrecht heeft daar weer beroep tegen aangetekend.

Kastjes ophangen

"In overleg met de rijksdienst hopen we er nu wel uit te komen", zegt gemeentelijk projectleider Cor van Dijk: "We zullen daarvoor aanvullende mogelijkheden creëren voor de vleermuizen."
Het idee van de door bewoners niet-gewenste kastjes keert dus terug: "Dat kan, want er zijn hier in de omgeving nog genoeg andere panden waar we zulke kastjes kunnen ophangen. Zodra de vleermuizen verhuisd zijn, gaat het gebouw plat."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl