LONGREAD

Zo zag het Praagse sprookje er tussen de Feyenoord-supporters uit: 'Naar Tirana, naar Tirana!'

Het Legioen op weg naar het stadion van Slavia Praag
Het Legioen op weg naar het stadion van Slavia Praag © Rijnmond
"Het kan toch niet mooier dan dit?" Na iedere Europese uitwedstrijd van Feyenoord klinkt deze vraag opnieuw. Ook na de tweede keer in Praag. Rijnmond was weer tussen en met de supporters en maakte van dichtbij mee hoe het toch weer mooier kon.
Via allerlei routes reist het Legioen voor de tweede keer dit seizoen af naar Praag. Ter land, per spoor en in de lucht. Joost Broekman vliegt bijvoorbeeld vanaf München naar de Tsjechische hoofdstad. Als hij om 14:00 uur landt, is het Transavia-toestel met de Feyenoord-selectie net aangekomen. Met z’n telefoon in de hand is dit het moment om zijn helden succes te wensen. ‘Jens, zet hem op. Jij gaat spelen. En goed ook.’ Hij lacht naast Arne Slot en John de Wolf.
"Kijk, dit vind ik de mooiste foto", zegt Joost later in het centrum van Praag, terwijl hij de selfie met Luis Sinisterra toont. "Wat een held. Ons goud. Dit is de hele renovatie van het stadion in één persoon."
Halverwege de zin vol met superlatieven over de Colombiaanse aanvaller hapert het. Op een koets achter twee witte paarden zit een schaars geklede Tsjechische dame. "Zo dan. Met haar wil ik wel even op het bokkie zitten."
Joost Broekman neemt op het vliegveld een selfie met Luis Sinisterra. Verhaal gaat verder onder de foto
Joost Broekman (links) met Luis Sinisterra
Joost Broekman (links) met Luis Sinisterra © Joost Broekman
Eind november was de temperatuur -3 en de gevoelstemperatuur nog lager. 4,5 maand later is het een kleine 30 graden warmer. De voetbalsupporter is al bovengemiddeld dorstig en de zon draagt daar op deze woensdag vrolijk aan bij.
"Als je bier wil, moet je daar halen." John uit Rotterdam heeft een afspraak gemaakt met een lokale verkoper dat Nederlanders bij hem geen 60, maar 50 Tsjechische kronen hoeven te betalen. "Ik heb hem gezegd dat er morgen 1500 Feyenoorders bij hem komen en dat-ie alleen maar hoeft te zorgen dat er genoeg bier is."

Feest der herkenning

Naarmate de woensdagmiddag vordert, wordt het drukker en drukker op het plein. En de toren met lege plastic bierglazen steeds hoger. Het is een feest van herkenning. De Feyenoord-supporters zoeken elkaar op. Vaak zonder elkaars namen te kennen, maar dat is niet nodig ook. Ze herkennen elkaar van wedstrijden in de Kuip of andere stadions in binnen- en buitenland. Het is het gemeenschappelijke clubgevoel dat hen verbindt.
"Ik had echt een prachtige auto kunnen rijden van al het geld dat ik heb uitgegeven aan Europese uitwedstrijden", zegt Bob uit Strijen. "Maar ik wil dit gewoon niet missen. Heel even had ik geen seizoenkaart meer, maar sinds de 10-0 tegen PSV ben ik er altijd weer bij. Vanwege de verbondenheid. Onvoorwaardelijke steun."
De Feyenoord-supporters drinken tijdens de dag voor de wedstrijd. Verhaal gaat verder onder de video:
In de binnenstad van Praag nemen we een speciale Podcast Feyenoord op, waarin supporters vertellen over hun mooiste Europese uitwedstrijden. Goedkope drank. Verloederde stadions. Stripclubs. Hoeren. Knokpartijen in de jaren ‘90. Nauwelijks gaat het over voetbal.
Beluister hier de speciale Podcast Feyenoord met de supporters in Praag. Verhaal gaat verder onder de video
Als de zon ondergaat en het frisser wordt, zoekt een deel van het Legioen de warmte op in stijlvolle onderkomens als Hot Peppers, Goldfingers of Duplex. Anderen komen samen in The Dubliner. In de Ierse pub hangen Feyenoord-vlaggen aan de muur. Deze tent wordt omgedoopt tot de locatie om de wedstrijd te bekijken voor degenen die geen kaartje hebben.
Vrijwel iedereen in The Dubliner is positief over een goed eindresultaat. Nog nooit is er van Slavia Praag verloren, dus waarom nu wel? Dat Feyenoord überhaupt nog nooit in Tsjechië heeft gewonnen, wordt gemakshalve vergeten. En wie de grote man wordt? De spits die hier in november ook nog twee keer scoorde. De lofzang aan Cyriel Dessers is misschien wel het meest gehoorde lied deze dagen.
‘Juichen bij de cornervlag
De vakken zitten vol
De Kuip is in extase
Want Dessers scoort een goal
Dessers scoort een goal
Cyriel Dessers!’
De supporters hebben een vooruitziende blik en zingen de gevierde man van donderdag al op woensdag luidkeels toe. Verhaal gaat verder onder de tweet
Matchday. In de ochtend zwerven groepjes Feyenoorders langs het Sinobo Stadium van Slavia Praag, op jacht naar kaarten voor de wedstrijd. Tevergeefs, want uitverkocht.
Martin en Marije uit Papendrecht struinen in de fanshop en hebben wel een kaartje. Voor vak 102, een van de thuisvakken weliswaar. "Mijn moeder komt uit Tsjechië, kennissen in Praag hebben kaarten gekocht. Voor mij is dit echt een bijzondere wedstrijd. Dit wil ik niet missen", vertelt Martin.
Martin en Marije in de fanshop van Slavia Praag. Verhaal gaat verder onder de tweet
Iedere supporter in Praag wil ten koste van alles voorkomen dat hij na afloop het gevoel krijgt een legendarische wedstrijd te hebben gemist. Zo ook Maurice. Via de website Viagogo legde hij maar liefst 420 euro neer voor twee kaarten.
"Ik raakte in paniek. Het is toch de kwartfinale. Dit doet mij terugdenken aan 2002. Toen had ik een Gold Card en ging ik naar alle wedstrijden. Maar nadat ik vader werd, moest ik andere prioriteiten stellen. Stom, want nu ben ik die Gold Card kwijt en moet ik dus op zo’n manier aan kaartjes komen", zegt hij met een zuinige glimlach.

Drinken en zingen

Nog voor het middaguur bestellen Jason, Gino, Jim en Priscilla hun volgende rondje. Drie bier en een Aperol-Spritz. Ze zijn niet de enige supporters die vroeg zijn begonnen met drinken. En zich niet hebben ingesmeerd.
Misschien dat het aan de temperatuur ligt, maar de sfeer op het plein is tam. Gemoedelijk. Er wordt af en toe gezongen, vooral als de wereldberoemde Astronomische Klok slaat. Honderden voornamelijk Amerikaanse toeristen zijn de oceaan overgevlogen en horen op het hele uur niet het befaamde Tsjechische klokkenspel, maar het Hand in Hand.
Verhaal gaat verder onder de tweet
Het wordt drukker en drukker en overal duiken inmiddels voor mij bekende gezichten op. De mannen uit Dieren plakken ook in Praag overal stickers. De jonkies uit Oud-Beijerland hebben weer vrij gekregen dan wel genomen van school en daar is Groningse Leo, de man die in Belgrado nog vol trots liet zien hoe hij van twee meter hoog in een wc kon poepen. "Ik had een beetje last van m'n dikke darm. Kan je van hem niet zeggen", lacht hij, terwijl hij naar z'n vriend wijst. "Want ik heb geen dikke darm, kijk maar!" Hij doet z'n shirt omhoog en inderdaad, een stoma. Ziekte van Crohn. "Maar ik drink er niet minder om. Wil je ook?"
Waar de vorige keer vlak voor de start van de mars naar het stadion nog een aantal fakkels werd afgestoken op het plein en de politie kort en hardhandig ingreep, verloopt nu alles zonder vuurwerk. De fanatieke supportersgroep De Noordzijde overlegt met de lokale autoriteiten om zo soepel mogelijk naar het stadion te lopen. Met succes. Iets voor 18:00 uur wordt een grote vlag uitgerold en pas gemaakt richting het nabijgelegen metrostation. Tientallen agenten lopen mee, honderden toeristen filmen de stoet Feyenoorders door Praag.
Bekijk hier de mars van het Legioen door Praag. Verhaal gaat verder onder de video
Ook in Praag beschikt een metrostation over een uitstekende akoestiek voor massaal gezang. De eerste twee metro's zitten vol met reguliere passagiers, die hun ogen uitkijken. Het derde toestel is leeg en wordt met gejuich onthaald. Niet alle liederen zijn even smaakvol. Als een groep van tien jongeren tussen de 20 en 25 jaar voor de derde keer een lied zingt met een verwijzing naar de Tweede Wereldoorlog ('Adolf is een Feyenoorder') is de maat vol van een man die hun vader had kunnen zijn. "Jullie zingen over de man die onze stad heeft gesloopt! Doe normaal!" Vijf seconden is het stil, waarna er vooral liedjes over Feyenoord gezongen worden.
Eenmaal de metro uit is het nog een klein half uur lopen richting het stadion. "Hey Rijnmond, jullie moeten op de volgende persconferentie gewoon Slot laten zeggen dat hij nooit naar Amsterdam gaat!" Berry uit Doetichem luistert iedere podcast en heeft een mening. "Joh, die gaat na Feyenoord eerst naar het buitenland en daarna alsnog naar Ajax", zegt de een. "En als Slot vertrekt moeten Pastoor, Snoei en Maaskant het samen overnemen", vult een ander aan. Of hij veel heeft gedronken is een overbodige vraag, maar z'n naam mag wel degelijk verbonden worden aan deze onwaarschijnlijke combinatie. "Koen uit Keijenborg. En doe Dennis en Sinclair de groeten."
Heel even slaat de vlam in de pan als er vlakbij het stadion een Slaviaan provocerend een Ajax-sjaal tevoorschijn haalt. Eén iemand wordt uit de mars gehaald, waarna de supporters snel het uitvak ingeloodst worden. Het lijkt er op dat er niet heel streng gecontroleerd wordt en dat de mensen zonder kaartje toch getuige kunnen zijn van wat later een memorabele wedstrijd blijkt te zijn.
Ook de Tsjechische politie heeft de mars van het Legioen gefilmd. Verhaal gaat verder onder de video
The boys are back in town schalt door de speakers van The Dubliner. Toepasselijk. De meeste Feyenoorders zonder kaartje kijken hier samen naar de wedstrijd. Veel getatoeëerde mannen, onder wie Joop van Nistelrooy uit Den Bosch. Inderdaad, PSV-er Ruud is zijn achterneef. Maar Joop is een echte Feyenoorder. 56 jaar en een seizoenkaart sinds z'n 14e. "Dit is de tweede keer dat ik een Europese uitwedstrijd in de kroeg moet kijken. De eerste keer was in Porto, tweeënhalf jaar geleden. Door de zware regen sloot de ME ineens de toegang naar het uitvak af. Nu heb ik niet eens m'n best gedaan om een kaart te halen. Dit is toch ook geweldig?"
Kort daarvoor is Joop net als de andere 200 Feyenoorders compleet uit z'n naad gegaan, toen Cyriel Dessers de 2-1 maakte. Als Luis Sinisterra een kwartier later de wedstrijd beslist, vallen volwassen mannen elkaar huilend in de armen. Niemand lijkt het erg te vinden dat ze geen ooggetuige zijn van het bereiken van de halve finale. Ook dit is kameraadschap. Met elkaar in een bloedverziekend hete Ierse pub juichen voor Feyenoord maakt deze awaydays onvergetelijk en legendarisch.
Ook zonder kaartje voor de wedstrijd is het genieten in Praag. Verhaal gaat verder onder de tweet
Tegen middernacht druppelen de meeste Feyenoord-supporters de binnenstad binnen. Vol met grote verhalen en nog grotere verwachtingen. 'Naar Tirana, naar Tirana, hé hé hé, Feyenoord .' Dominic en Robin hebben vorige week al voor 17 euro een retour Brussel-Marseille geboekt en zijn ook in dat opzicht vanavond grote winnaars. Zij zullen in Zuid-Frankrijk gezelschap krijgen van duizenden andere Feyenoorders. Niemand wil dit missen, want het blijkt toch mooier te kunnen.
Lees ook de eerdere longreads over de Europese avonturen van de Feyenoord-supporters: