nieuws

Monument voor Schiedamse Gustowerf krijgt vorm

De Gustowerf, die in de vorige eeuw aan honderden Schiedammers werk bood, krijgt een permanent aandenken. Van de oude hekken die het terrein afbakenden en van de letters Gusto maakt beeldend Kunstenaar Sjef van Duin een monument. Het eerste ontwerp heeft hij onlangs laten zien aan de stuurgroep 'Aandenken Gustowerf'.
Na het faillissement van de scheepswerf in 1978 zijn alle gebouwen van het bedrijf verdwenen. In het water herinneren alleen de fundamenten van de twee scheepshellingen nog aan de bloeitijd.
De scheepswerf en machinefabriek van de Firma Smulders opende in 1905 de deuren. In beginsel liepen vooral baggervaartuigen van de helling en werden brugdelen gefabriceerd. Later werden drijvende kranen en bokken gemaakt. Nog later volgde grote scheepsbouw.
Uitkomst
De fabriekshallen waren afkomstig van een tentoonstellingshal die in 1902 in Düsseldorf was neergezet. De hal werd in Schiedam steen voor steen herbouwd. In 1907 werkten bij Gusto 900 mensen. De komst van het bedrijf was een uitkomst voor Schiedam, waar het economisch niet goed mee ging.
Voorzitter Dirk Allewelt heeft drie jaar bij Gusto gewerkt en vertrok voor het faillissement uit Schiedam. "Toen ik jaren later terug kwam was het eerste wat ik deed hier naar toe gaan, om te kijken wat er nog van over was. Maar er was helemaal niets."
Scheepswerf
Allewelt vind het belangrijk dat Schiedammers en ook de jeugd kunnen zien wat in Schiedam geweest is. Want veel herinnert nog aan de scheepswerf.
"Waar je ook kijkt in Schiedam: er is altijd wel iets dat door Gusto gemaakt is, zoals de Koemarktbrug en de Westerhavenbrug."
Bij toeval stuitte de voorzitter van de stuurgroep 'Aandenken Gustowerf' op een deel van het originele hekwerk en op de letters Gusto en het torentje die bovenop het kantoorgebouw stonden.
"We fietsten door Midden-Delfland toen mijn vriendin mij wees op een torentje dat ze daar zag. En toen zagen we ook de hekken staan."
Hekwerk
De eigenaar was volgens Allewelt betrokken bij de sloop van de gebouwen en had deze materialen bewaard. Het gaat om het originele hekwerk uit 1905, en dat is volgens Allewelt wel verroest, maar te herstellen.
In het kunstwerk van Van Duin wordt het hekwerk gebruikt. "Daaromheen heeft hij de contouren verwerkt van het stalen binnenwerk van de gebouwen. Ook de letters Gusto worden erin verwerkt.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl