nieuws

Stadswerven krijgt jachthaven met varend erfgoed

haven_stadswerven
haven_stadswerven
De verpauperde zuidelijke insteekhaven op de Stadswerven in Dordrecht moet veranderen in een jachthaven en een ligplek voor zogeheten varend erfgoed. Dat laatste is een idee van de Dordtse ondernemer Elio Barone.
Burgemeester en wethouders en de gemeenteraad van Dordrecht hebben lang getwijfeld aan de haalbaarheid van de plannen, maar willen hem nu toch subsidie geven. Dat gebeurt onder de voorwaarde dat er een businesscase met sluitende exploitatie wordt neergelegd.
Barone presenteerde zijn plannen voor meer levendigheid in de Dordtse havens al in 2013. Voor de vervallen en in onbruik geraakte haven bij de Biesboschhal , DordYard kwamen meer ideeën. Zo wilden toekomstige bewoners er woonarken afmeren. Dat plan is afgeschoten.
In januari 2014 kwam Barone met het idee om het haventje te laten opknappen door leerlingen van MBO-opleidingen en er historische vrachtschepen af te meren. Daarop kan worden gewoond en gewerkt door creatieve ondernemers.

Oude vrachtschepen

De Federatie Oud-Nederlandse Vaartuigen toonde zich destijds enthousiast over dat plan, omdat er in Nederland nauwelijks ligplaatsen zijn voor wat langere, oude vrachtschepen. Dit varend cultureel erfgoed wordt daarom vaak gesloopt.
B&W hebben nu besloten dat de haven voor 40 procent verandert in een jachthaven. Een kwart van de haven wordt ligplaats voor varend erfgoed. Gedacht wordt aan vijf of zes bijzondere schepen, die zo behouden blijven en een bijzondere invulling geven aan de haven.

400.000 euro

De rest van de haven moet beschikbaar worden voor in- en uitvaren en aanmeermogelijkheden van de Landtong, met behoud van de gebruiksmogelijkheden van de Biesboschhal. De daarin gevestigde DordtYard is huurder van de haven, maar wil meewerken aan het plan.
De aanlegplek voor de historische schepen kost 400.000 euro. Daarvan wil de provincie Zuid-Holland de helft betalen. De Stichting Binnenvaart legt 50 mille op tafel. B&W vragen de Dordtse gemeenteraad om de resterende 150 mille ter beschikking te stellen.