nieuws

Groen licht voor drijvende boerderij in Merwehaven

De Rotterdamse gemeenteraad heeft donderdag groen licht gegeven voor de komst van een drijvende boerderij in de Merwehaven. Dat meldt initiatiefnemer Peter van Wingerden van Beladon.
Veel raadsleden zijn enthousiast over de komst van complex, waar honderden kippen en tientallen koeien worden ondergebracht. ''Wereldprimeur, een floating farm!'', jubelde D66-raadslid Jos Verveen op Twitter nadat de raad had ingestemd met de plannen.
Ook de initiatiefnemers zijn enthousiast. "De haven is een prachtige plek om een boerderij neer te leggen", vertelt Johan Bosman van de stadsboerderij Uit Eigen Stad en mede-initiatiefnemer. "Ik denk dat de stad toe is aan voedselproductie en ik denk dat we met floating farm laten zien om de stad meer zelfvoorzienend te maken en om de landbouw en veeteelt dichter bij de consument te brengen."
Kritiek op de komst van de 'floating farm' kwam vooral uit de hoek van de Partij voor de Dieren, die het college beschuldigde van een gebrek aan realiteitszin. Ook vreesde de partij dat koeien door de deining zeeziek zouden worden.
Zeeziekte
Wetenschappers concludeerden dat nog nooit zeeziekte is vastgesteld bij de dieren. Zo worden bijvoorbeeld miljoenen koeien vanuit Australië zonder problemen met zeeschepen vervoerd naar de Verenigde Staten.
"Je wordt alleen maar zeeziek als iets schommelt en dit is een zeer, zeer stabiel platform, maar de vragen waren terecht.", vertelt initiatiefnemer Peter van Wingerden hierover.
Ook de angst voor stankoverlast in de omgeving bleek onvoldoende om een streep te halen door de plannen. De GGD concludeerde na onderzoek dat de stank niet zo erg is dat omwonenden er gezondheidsproblemen door krijgen.
Volgend jaar zomer zullen de kippen en koeien arriveren. "Ze zullen ongetwijfeld af en toe gaan loeien, maar het wordt een ponton met bomen en een hele schone en prettige vloer", zeggen de toekomstig drijvende stadsboeren Peter en Johan.