nieuws

Rijnmond organiseert debat over woonreferendum

Woonvisie
Woonvisie
Nog een kleine week en dan mogen Rotterdammers zich uitspreken over de Woonvisie van Rotterdam. RTV Rijnmond organiseert op 29 november een debat waarbij de voor- en tegenstanders aan het woord komen.
Het debat is van 17.15 uur tot 18.00 uur te zien op TV Rijnmond. Ook in radioprogramma Rijnmond NU wordt aandacht besteed aan de confrontatie tussen voor- en tegenstanders op de vooravond van de stembusgang.
Voor wie nog steeds twijfelt, heeft RTV Rijnmond een serie vragen en antwoorden op een rij gezet:

Waar gaat het woonreferendum over?

Wethouder Schneider wil 20.000 goedkope huizen vervangen door duurdere exemplaren. Op die manier hoopt Rotterdam meer mensen met een hoger inkomen aan zich te binden.
Rotterdam kampt volgens de wethouder met een tekort aan duurdere woningen. Daardoor zouden Rotterdammers met hogere inkomens de stad verlaten.

Hoe kom ik meer te weten over de argumenten van voor- en tegenstanders?
Het programma 7 minuten heeft uitgebreid aandacht besteed aan de plannen. Kijk de betreffende afleveringen hier terug.

Wie wilden dit referendum?
Zeker 13.591 Rotterdammers. Dat is het aantal handtekeningen dat werd opgehaald door het Actiecomité Woonreferendum, dat het initiatief nam tot de volksraadpleging.

Welke vraag moeten Rotterdammers straks beantwoorden?

‘Bent u voor of tegen de Woonvisie Rotterdam?' In eerste instantie was gekozen voor de vraag: 'Bent u voor of tegen de afname van de goedkope woningvoorraad?', maar daar konden niet alle partijen zich in vinden. Zij waren van mening dat de Woonvisie over meer gaat dan alleen de sloop van 20.000 goedkope woningen.
Wie mogen er stemmen?
Alle kiesgerechtigde Rotterdammers mogen naar de stembus. Wie mag stemmen bij verkiezingen, mag zich dus ook uitspreken tijdens het referendum.

Wanneer is het referendum geldig?
Minstens 30 procent van de circa 400.000 stemgerechtigde Rotterdammers moet een stem uitbrengen. Zij kunnen niet alleen voor- of tegen stemmen, maar ook kiezen voor een blanco stem. Die telt dan wel mee voor de opkomst.

Hebben de Rotterdamse kiezers het laatste woord?

Nee. Het gaat om een raadgevend referendum, waarmee burgers advies kunnen geven aan de overheid. Die is niet verplicht om gehoor te geven aan de uitslag.