nieuws

Strijd tegen leegstand Rotterdam levert 25.000 euro op

Stichting Stad in de Maak heeft de tweejaarlijkse Job Dura Prijs gewonnen. 'Tijdelijke invulling van leegstand' was het thema van dit jaar. De stichting betrekt buurtbewoners bij het vinden van een nieuwe functie voor leegstaande gebouwen in Rotterdam.
De jury besloot unaniem om de prijs en de bijbehorende 25.000 euro toe te kennen aan de stichting. Die heeft verlaten panden in beheer en probeert daar met creatieve stadsbewoners een nieuwe bestemming voor te vinden.
''De stichting gaat het meest creatief om met leegstand'', vertelt juryvoorzitter Alexandra den Heijer.
Stad in de Maak hielp onder meer Rotterdammer Guido Marsille. Hij plaatste zijn wasmachine in een pand van de stichting aan de Pieter de Raadtstraat . Buurtbewoners kunnen er nu de was doen en er wasmiddel kopen.

Kunstenaars

In het pand naast dat van Marsille zijn ook nieuwe ondernemers neergestreken. Daar hebben nu kunstenaars hun intrek genomen. Ook zit een groep jongeren in het gebouw die er proberen om een bierbrouwerij op te starten.
De stichting, een initiatief van woningcorporatie Havensteder, zorgt ervoor dat mensen met vernieuwende ideeën de ruimte krijgen om die uit te voeren in de leegstaande gebouwen. Ook helpt Stad in de Maak bij het leggen van contacten met de buurt.
Om draagvlak te creëren onder buurtbewoners worden zij via de stichting geholpen met karweitjes. Zo wordt bijvoorbeeld geholpen bij het ontstoppen van gootstenen en het verjagen van ratten.
Stichting Stad in de Maak loopt minimaal nog 7 jaar.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl