nieuws

Raad Rotterdam keurt 80 miljoen aan cultuursubsidies goed

Gemeenteraad van Rotterdam
Gemeenteraad van Rotterdam
De voltallige Rotterdamse gemeenteraad schaart zich achter het Cultuurplan voor de komende vier jaar. Het gaat om jaarlijks 80 miljoen euro voor tientallen culturele instellingen zoals het Rotterdam Philharmonisch, Museum Boijmans, Theater Zuidplein en het HipHopHuis. In totaal krijgen 86 culturele instellingen subsidie waarvan 18 nieuwe.
Aan het einde van een lange raadsvergadering grapte burgemeester Aboutaleb dat er op de goedkeuring van het Cultuurplan gedronken mag worden: "U kunt er een glaasje op drinken, de café's en terrassen zijn nog geopend tot 01 uur." Het komt nog wel eens voor dat een raadsvergadering doorgaat tot ver na sluitingstijd van de horeca.
Veruit de meeste miljoenen gaan naar grote kunst- en cultuurinstellingen in Rotterdam. Daaronder bevinden zich de musea Boijmans, Kunsthal, Maritiem en Museum Rotterdam.
Ook het Wereldmuseum kan rekenen op jaarlijks vijf miljoen euro onder voorwaarde dat er intensief samengewerkt gaat worden met het Nationaal Museum voor Wereldculturen (NMVW) in Leiden en Amsterdam. Het Wereldmuseum verkeert in moeilijkheden door tegenvallende bezoekersaantallen, problemen met de collectie en financiële nood. De redding van het Wereldmuseum wordt buiten de begroting van het Cultuurplan om gefinancierd.

Theaters

Ook Rotterdam Philharmonisch, SKVR, Luxor Theater, Theater Rotterdam en Theater Zuidplein kunnen de komende vier jaar rekenen op miljoenen euro’s ondersteuning van de gemeente Rotterdam. Jeugdtheater Hofplein wordt gekort met vijf ton en krijgt jaarlijks nog 1,3 miljoen euro. Hofplein heeft al aangekondigd te moeten snijden in het aantal voorstellingen en plekken voor kinderen op de theaterschool.
Tentoonstellingsruimte LP2 op de Wilhelminapier en het jaarlijkse Lezersfeest in de bibliotheek krijgen vanaf volgend helemaal geen subsidie meer. De 100%-korting is een hard gelag, zegt LP2-directeur Gerard Steenbergen.
In overleg met de gemeente hoopt hij oplossingen te vinden om de ruimte te behouden voor culturele bestemmingen zoals tijdelijke exposities en evenementen. Tijdens het debat in de gemeenteraad heeft wethouder Langenberg toegezegd met LP2 in gesprek te gaan hoe de functie zoveel mogelijk overeind gehouden kan worden. Financieel komt de gemeente LP2 komend jaar tegemoet in de huisvestingskosten.
In het verleden zijn er succesvolle exposities geweest zoals Bodyworlds met 210.000 bezoekers en afgelopen zomer de natuurfoto’s van de van oorsprong Rotterdamse fotograaf Frans Lanting.
Nieuwkomers voor een cultuursubsidie zijn Verhalenhuis Belvedere, Designplatform Rotterdam, De Nieuwe Lichting, Roodkapje en Rotown Magic.
De eerder dit jaar overleden directeur van Theater Zuidplein, Doro Siepel, wordt geëerd met een prijs naar haar vernoemd. De prijs zal jaarlijks uitgereikt worden aan een culturele instelling die nieuwe bezoekers weet te trekken. Met algemene stemmen heeft de raad een motie hierover aangenomen.
Nog vier andere moties zijn aangenomen. Die gaan over het behoud van de signatuur van het Wereldmuseum, het bevorderen van culturele diversiteit, financiële ondersteuning van vernieuwende, kleine cultuurinstellingen en financiële ondersteuning van Stichting Formaat die participatie bevordert.