TOESLAGENAFFAIRE

Gedupeerde toeslagenouders demonstreren in Rotterdam: 'Weet al vijf jaar niet waar dochter is'

Ouders en grootouders demonstreren voor een oplossing van de toeslagenaffaire
Ouders en grootouders demonstreren voor een oplossing van de toeslagenaffaire © Rijnmond
Honderden gedupeerde toeslagenouders demonstreren op het Kruisplein in het centrum van Rotterdam omdat ze willen dan de regering de problemen oplost waarin ze verzeild geraakt zijn door het stopzetten en terugvorderen van hun kinderopvangtoeslag. Maar tot nu toe is dat bij veel slachtoffers nog niet gebeurd. "Ik heb mijn dochter al vijf jaar niet gezien. Ik weet al jaren niet waar ze is en hoe het met haar gaat", aldus een van de ouders die haar verhaal deelt met Rijnmond.
Roxanne staat met een spandoek op het Kruisplein. Sinds 2017 zit ze in de toeslagenaffaire. "Ik kon daardoor niet meer werken en raakte mijn baan kwijt."
In 2018 raakte ze verder in de problemen. Jeugdzorg besloot dat haar kinderen onder toezicht geplaatst moesten worden en dat ze uit huis geplaatst zouden worden. Dat laatste is nog niet gebeurd, maar de dreiging is de hele tijd aanwezig gebleven. Tot op de dag van vandaag duurt deze voort. Woensdag hoort ze het definitieve besluit.

'Haal gemeente en wijkteams uit traject'

Haar dochter vertelt Rijnmond dat de dreiging haar angstig maakt. "Je wilt niet verhuizen naar een andere plek", zegt ze. Ze heeft nog drie jongere broertjes en zusjes. "Je wilt het liefste bij je familie blijven."
Tekst gaat verder onder de tweet
Op school begrijpen sommige kinderen wel dat dit moeilijk voor haar is, maar anderen ook niet. "Sommigen denken dat ik me aanstel. Maar het is een hele heftige situatie waar je amper uitkomt."
Als het aan Roxanne ligt, stopt de gemeente met de bemoeienis met haar kinderen. De wijkteams, die de gemeente afstuurt op ouders die in de problemen kwamen door de toeslagenaffaire, moeten uit het traject gehaald worden, vindt zij.
"Ouders moeten direct hulp kunnen vragen via de huisarts. Nu is het zo dat als iemand jou niet mag, die persoon kan dreigen met het weghalen van je kinderen. Een kleine groep heeft veel te veel macht ."

Na compensatie geëmigreerd naar België

Desiree staat op het Kruisplein om andere gedupeerde ouders te steunen. Ze is moeder van twee kinderen. Die zijn nu 10 en 14 jaar. Op een dag controleerde de belastingdienst of ze wel recht had op de kinderopvangtoeslag die ze ontving. "Ik vroeg toeslag aan voor veel uren omdat ik veel werkte", zegt Desiree. De belastingdienst vroeg bewijs dat ze de kosten ook daadwerkelijk had voldaan. "Maar dat kon ik niet op dat moment voor alle kosten."
Daarop besloot de belastingdienst de toeslag stop te zetten. Ook moest ze de toeslag die ze de voorgaande twee jaren had ontvangen terugbetalen. Dat was 35.000 euro in totaal. "Ik moest 400 tot 500 euro per maand aflossen aan de belastingdienst. Ik werd er depressief van." En daarna raakte ze haar baan kwijt.
Tekst gaat verder onder de foto
Demonstrant noemt de toeslagenaffaire een mensenrechtenschending
Demonstrant noemt de toeslagenaffaire een mensenrechtenschending © Rijnmond
In maart 2018 werden haar kinderen voor een korte periode uit huis geplaatst. Daarna kreeg ze compensatie voor het onrecht dat haar was aangedaan. Van het bedrag dat ze ontving loste ze haar schuld aan de belastingdienst af. "Het beste besluit dat ik ooit genomen heb", zegt ze hierover.
Daarna verhuisde ze naar België. Ze is geëmigreerd want in Nederland voelen de kinderen zich niet veilig meer, vertelt ze. Als ze terugdenken aan de tijd dat ze uit huis moesten worden de kinderen angstig boos en verdrietig, zegt Desiree. "In België voelen ze zich steeds veiliger en de hulpverlening is snel."

'Weet niet waar jongste dochter is'

Agnes heeft minder geluk. Ze zit nog midden in de toeslagenaffaire die bij haar al in 2005 begon. "De belastingdienst legde beslag op mijn leven. Ik werd de ellende in getrapt. Ik voelde me heel erg alleen. Het is traumatisch geweest."
Na de onthullingen in de media dankzij de Tweede Kamerleden Renske Leijten en Pieter Omtzigt en contacten met andere ouders werd het beter. Maar nog steeds zijn haar problemen niet opgelost.
Haar oudste dochter bleef bij haar wonen, met haar gaat het nu naar omstandigheden goed. "Ze werkt, maar ze heeft er wel last van gehad."
Maar haar jongste dochter die nu 14 jaar is, werd uit huis geplaatst. "Ik heb haar al vijf jaar niet gezien. Ik weet niet waar ze is en hoe het met haar gaat. Ik weet niets van haar. Ik maak me erge zorgen. Wat is er met haar gebeurd?"

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl