NIEUWE WATERWEG

Speciaal sonarteam uit Urk staakt zoektocht naar vermist 20-jarige bemanningslid gekapseisd schip

Hulpdiensten bij het gekapseisde schip op de Nieuwe Waterweg
Hulpdiensten bij het gekapseisde schip op de Nieuwe Waterweg © Media TV
Het 20-jarige bemanningslid uit Urk van het in de Nieuwe Waterweg gekapseisde binnenvaartschip is nog steeds niet gevonden. Een team van Urkers is zondagochtend vroeg weer verder gegaan met de zoektocht, maar staakte de zoekactie rond 17:30 uur.
Het zoekteam uit Urk zocht gisteren ook de hele dag in de Nieuwe Waterweg ter hoogte van Hoek van Holland. Daar kapseisde het binnenvaartschip, de Mar-Grethe, donderdag. Kapitein Kees Post van het schip ontkwam aan de verdrinkingsdood. Hij zwom door de stuurhut naar een lichtstraal die hij zag en slaagde erin uit het schip te komen.

Zoeken naar stoffelijk overschot

De 20-jarige matroos bevond zich in de woonkamer van het schip. Hij is nog niet gevonden. Het zoekteam heeft gezocht met sonarapparatuur. Daarna zijn ze gaan dreggen. "De sonarapparatuur geeft hits op plekken waar mogelijk een stoffelijk overschot zou kunnen liggen", zegt coördinator Pieter Keuter van het opsporingsteam uit Urk. "We hebben alle locaties afgezocht maar hem niet gevonden."
Zondagochtend om 05:00 uur is de ploeg opnieuw richting de Nieuwe Waterweg gegaan voor een zoektocht, vertelt Keuter. "We hebben twee surveyboten (een boot met sonarapparaten aan boord, red.) en tien vrijwilligers."

Dreggen in breder gebied

Het plan is om de bodem in een breder gebied af te speuren en te gaan dreggen op verdachte plekken meer in de richting van de Noordzee. Ze moeten rond 07:00 uur in de ochtend beginnen omdat er dan 'dood tij' is, zegt Keuter. "Dan is er weinig stroming."
Mogelijk is het lichaam de zee in gezogen door de stroming tijdens de getijdenveranderingen. De kans dat de matroos nog in leven is, acht Keuter "heel klein".
Het zoekteam gaat weer terug naar Urk en doet geen nieuwe zoekpoging meer.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl