nieuws

Vintage beurs bomvol klassieke wielrenfietsen

De fiets waarop Jan Jansen in 1968 de Tour de France won en vele, vele honderden andere fietsen met klinkende merknamen als Campagnolo, Simplex, Brooks, Stronglite. Ze zijn zondag te zien op de Vintage Fietsenbeurs in sportcentrum De Wilgenring in Rotterdam.
Een van de grootste regionale liefhebbers van oude fietsen noemt zichzelf Peter R. de Fiets. Op zijn zolderetage in Rotterdam-IJsselmonde hangen en staan honderden fietsen, frames en wielrenshirts. Slechts een paar exemplaren neemt hij mee naar de verkoopshow.
Peter Ravensberger, zoals hij eigenlijk heet, maakte ooit in zijn jeugd een wereldreis op de fiets. Daarna startte hij zijn bijzondere collectie. "Een beetje uit de hand gelopen hobby," klinkt het nuchter. Ravensberger houdt vooral van Italiaanse merken, in het bijzonder Bianchi met zijn zachtgroene kleur.
De oudste fiets is een BSA uit 1895, gevonden in de kelder van een fietsenmaker. Een ander fraai exemplaar is van Rotterdammer Manus Brinkman uit de Oranjeboomstraa, een van de eerste crossers in Nederland.
Het meest bijzondere frame is van een oude baanfiets van het Oostduitse merk Diamant. De Duitse renner Albert Richter reed erop tijdens de Olympische Spelen in 1936 in Berlijn. Hij weigerde om met een shirt met het hakenkruis te rijden en hij had een Joodse impresario. Dat werd hem niet in dank afgenomen. Richter overleefde de Tweede Wereldoorlog niet. Het frame van de fiets ontdekte Ravensberger bij toeval op een beurs en betaalde er slechts 150 euro voor.
De vintage fietsbeurs toont klassiekers van staal, zowel oud als nieuw (van 1935 tot de jaren '90). Ook zijn er klassieke mountainbikes te bewonderen en te koop. Daarnaast zijn er van bijna alle merken onderdelen te vinden. Zondag 27 november van 10.00 tot 16.00 uur in sportcentrum De Wilgenring in Rotterdam.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl