NIEUWS

Tienermoeder van het jaar Kirsten strijdt tegen stigma's en schaamteloze vragen als 'waarom heb je het gehouden?'

Trotse Kirsten Croeze (19) met haar dochter Kyra
Trotse Kirsten Croeze (19) met haar dochter Kyra © Annelies Romers
De 19-jarige Kirsten Croeze schrok zich ruim een jaar geleden kapot toen haar zwangerschapstest positief bleek. Voor haar was abortus geen optie: "Het is me op dat moment gegund en waarom zou ik zoiets moois laten weghalen?" Inmiddels is ze moeder van de 6 maanden oude Kyra en in Schiedam gekroond tot Tienermoeder van het jaar.
Kirstens ouders waren het eerst niet eens met haar beslissing. Maar na een paar weken draaiden ze bij en zagen ze in hoe graag Kirsten moeder wilde worden. Ze lieten daarmee de keus aan Kirsten. "Eerst zagen mijn ouders alleen maar bergen met problemen. Stuk voor stuk zijn we die bergen gaan verzetten", vertelt ze.
Ze regelden samen dat Kirsten haar opleiding gewoon kan afmaken. "Ik heb net een 8,5 gehaald voor mijn toets Engels," zegt ze trots. Er moet iets heel geks gebeuren mocht ze haar opleiding verpleegkunde nu nog verpesten. Nadat Kirsten haar baby zelf in bed heeft gestopt, werkt ze 's avonds nog in de ouderenzorg.
"Ik ben niet gestopt met mezelf ontdekken", zegt ze. Kirsten neemt tijd voor zichzelf. Ze sport en gaat ook nog wel eens een avondje uit. Op zo'n avond voedt ze eerst Kyra en blijft bij haar tot de baby in slaap valt. De babyfoon geeft Kirsten dan aan haar ouders. "Net zoals andere ouders dat doen."

Continu jezelf verantwoorden

Het heftigste aan het moederschap is voor Kirsten niet het zorgen voor een kind of het combineren van werk, school en moeder zijn. Het heftigste is het omgaan met de negatieve opmerkingen die ze krijgt over haar moederschap. Kirsten legt uit dat mensen vooroordelen hebben over tienermoeders. Zij moet zichzelf continu verantwoorden. "Waarom zou je nog een opleiding volgen? Waarom heb je het gehouden? Waarom ben je er trots op?"
TikTok video van Kirsten Croeze over de opmerkingen die ze krijgt als tienermoeder
Zelfs in het ziekenhuis kreeg ze nare opmerkingen. Tijdens de zwangerschap had baby Kyra gepoept in het vruchtwater en dat ingeademd, waardoor haar longen niet opengingen na de bevalling. Na twee minuten werd Kyra van Kirstens borst afgehaald om drie weken lang te worden behandeld in het ziekenhuis. Een verpleegkundige in de baby-ic zei tegen Kirsten: "God straft wel meteen, hè?"
Kirsten wenst net zo behandeld te worden als elke andere ouder. Ze vindt het apart dat niemand gek opkijkt als ouders fulltime werken, maar wel als zij overdag studeert en avonddiensten draait. Bij elkaar opgeteld is Kirsten minder uren weg van haar kind dan fulltime werkende ouders. Ze raadt aan om niet te veel vragen te stellen aan tienermoeders: "Wil je die nieuwsgierige neus bij jezelf houden en niet bij zo’n meisje stoppen? Tienermoeders zijn al druk zat met alles op een rijtje te houden en een kind helpen gelukkig en gezond op deze aarde te zijn."

'Met mijn beste vriendin kan ik niet over luiers en babyvoeding praten'

De moeder van Kirsten had haar opgegeven voor de Tienermoeder van het jaar-verkiezing met het idee dat ze wat leuke contacten kon opdoen. Kirsten kende niemand die ook als tiener kinderen had gekregen. "Met mijn beste vriendin kan ik niet over luiers en babyvoeding gaan praten." Tijdens de bijeenkomsten kon ze eindelijk met andere tienermoeders praten die haar gedachten, gevoelens en gedrag begrepen. Op sociale media hebben ze veel contact met elkaar en Kirsten spreekt regelmatig met een groep tienermoeders die bij haar in de buurt wonen.
Kirsten werd onlangs gekozen tot Tienermoeder van het jaar. Initiatiefnemer Tara Boxman vertelde dat Kirsten alles goed op een rijtje houdt en staat voor wie ze is. Kirsten maakt het taboe bespreekbaar en weerlegt het. In de toekomst wil ze ook anderen tienermoeders ondersteunen. Momenteel is ze al in gesprek met maatschappelijk werkers in een ziekenhuis, zodat in de toekomst geen enkele tienermoeder op dezelfde manier wordt toegesproken als zijzelf.
We gaan door tot het stigma op tienermoeders is verdwenen.
Initiatiefnemer Tara Boxman
Inmiddels heeft initiatiefnemer Tara Boxman, die zelf ook tienermoeder geweest is, honderden tienermoeders gesproken. Al deze vrouwen geven hetzelfde aan als Kirsten Croeze: "Het heftigste aan jong moeder zijn is het dealen met de schaamteloze vragen en blikken.” Boxman snapt niet hoe mensen zo telkens een trap na kunnen geven aan meisjes die besluiten hun kind te houden. “Hoe moeilijk is het om gewoon te zeggen: ‘Leuk kind’”, verzucht ze. Volgend jaar is er weer een nieuwe Tienermoeder van het jaar-verkiezing. Boxman blijft ermee doorgaan tot het stigma op tienermoeders verdwenen is en mensen hen in plaats daarvan vieren.
Tara Boxman met de winnaars van de drie categorieën Tienermoeder van het jaar
Tara Boxman met de winnaars van de drie categorieën Tienermoeder van het jaar © Privéfoto