nieuws

Europese beurzen tonen nauwelijks beweging

aandelenbeurs
aandelenbeurs
De Europese aandelenbeurzen kwamen vrijdag nauwelijks in beweging. Beleggers hebben een lege agenda en bleven vrijwel verstoken van richtinggevend nieuws. Daarnaast zorgt het vooruitzicht van slechts een halve handelsdag op Wall Street voor een zeer magere handel.
De Amsterdamse AEX-index stond rond 11.45 uur 0,1 procent lager op 457,22 punten. De MidKap zakte 0,5 procent naar 649,61 punten. De graadmeters in Frankfurt en Parijs leverden 0,1 procent in. Londen noteerde vlak.
ABN AMRO stond met een min van 0,7 procent in de onderste regionen van de AEX. De topman van de Scandinavische bank Nordea liet in een interview met Bloomberg weten weinig kans te zien op de eerder beoogde fusie met ABN. Vorige maand bleek al dat een toenaderingspoging van Nordea afgelopen zomer door ABN en de Nederlandse staat werd afgewezen.
Randstad bungelde onder aan de AEX met een verlies van 1,5 procent. Verder leverden ING, ASML en Shell circa 1 procent in. Unilever (plus 2 procent) en Heineken (plus 0,8 procent) voerden de lijst van 25 hoofdfondsen aan.
Bij de kleinere bedrijven won Heijmans na een negatieve opening ruim 1 procent. Het geplaagde bouwbedrijf kondigde voorbeurs het vertrek aan van topman Bert van der Els, nadat eerder deze maand financieel directeur Mark van den Biggelaar al had besloten begin volgend jaar terug te treden. Heijmans zag zijn beurskoers afgelopen weken halveren door grote zorgen over de financiële toekomst van het bedrijf. Donderdag toonde de koers ook al herstel, met een plus van 9 procent.
In Parijs noteerde Europcar 1 procent in de min. De autoverhuurder heeft besloten Caroline Parot per direct de leiding te geven. Zij was tot op heden de vicevoorzitter van het bedrijf, dat in de zomer van 2015 naar de beurs werd gebracht.
De Europese handel krijgt vrijdag weinig sturing vanuit New York. Daar wordt vrijdag nog geen vier uur gehandeld, nadat Wall Street donderdag gesloten bleef vanwege Thanksgiving.
De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte met 0,9 procent naar 47,55 dollar. Brent werd 1 procent goedkoper bij 48,53 dollar per vat. De euro werd voor 1,0590 dollar verhandeld, tegen 1,0570 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag.