nieuws

Coolsingel rookte sigaren van Fidel Castro

De Cubaanse communistische oud-leider Fidel Castro is op 90-jarige leeftijd overleden. In de jaren 80 was Bram Peper als burgemeester van Rotterdam nauw betrokken bij het aanhalen van de handelsbetrekkingen met het Cuba van Castro.
Het nieuws over het overlijden van 'El Comandante' werd zaterdag bekendgemaakt door de Cubaanse staatstelevisie. Castro was 90 jaar.
De communist kwam aan de macht in Cuba in 1959, toen hij het Amerikaans gezinde regime van dictator Batista omvier wierp. Cuba werd onder leiding van Castro omgevormd tot een communistische staat die werd gesteund door de toenmalige Sovjet-Unie.

Cuba-crisis

In 1962 wilde de regering in Moskou een raketbasis op Cuba. Dat leidde tot hoogoplopende spanningen met de Verenigde Staten, waar destijds John F. Kennedy president was. De Cuba-crisis leidde bijna tot oorlog. De Sovjet-Unie trok het plan voor de basis uiteindelijk in.
In 2006 werd Fidel opgevolgd door zijn broer Raúl Castro. Dat leidde tot een ontspanning van de verhoudingen met de VS. Vorig jaar bracht Barack Obama een bezoek aan Cuba. Dat was het eerste bezoek van een Amerikaanse president sinds 1928.
Sigaren aan de Coolsingel
In de jaren 80 ontstonden er nauwe contacten tussen Cuba en de regio Rijnmond. Bram Peper was destijds als burgemeester van Rotterdam betrokken bij het aanhalen van de handelsbetrekkingen tussen Nederland en Cuba.
Het verhaal gaat dat hij als dank daarvoor van Fidel Castro een grote lading sigaren cadeau kreeg, waarvan nog jarenlang is genoten in het stadhuis aan de Coolsingel.
De contacten van onze regio met het Cuba van Fidel Castro hebben er onder andere toe geleid dat in de hoofdstad Havana nog steeds oude RET-bussen rondrijden.

Kleding

De Rotterdamse ondernemer Willem van 't Wout kende Fidel Castro. Zijn dochter, Merel van 't Wout, was de persoonlijke kleermaker van Castro. Zij zorgde ervoor dat hij zijn militaire uniform inruilde voor een maatpak.
Merel van 't Wout heeft tegenwoordig het modebedrijf Hi Style, dat op het Noordereiland in Rotterdam zit.