NIEUWS

10 tot 20 duizend euro schade aan de Kuip na supportersgeweld bekerfinale PSV-Ajax

Politie pakte rellende supporters van Ajax en PSV op na bekerfinale in de Kuip
Politie pakte rellende supporters van Ajax en PSV op na bekerfinale in de Kuip © Politie
De schade na het supportersgeweld van Ajax en PSV na de bekerwedstrijd van zondag kan oplopen tot zo'n 20 duizend euro, schat directeur Jan van Merwijk van de Kuip op basis van eerdere ervaringen.
Het gaat om schade aan gesloopte toiletten achter het vak waar de Ajaxsupporters zaten. De Ajacieden hebben de potten eruit gerukt, zegt Van Merwijk. Wc-brillen zijn gemold. Er is brand gesticht in de afvalbakken van de toiletten.
Achter het doel van de PSV-zijde is er brandschade aan het beton van de constructie van de Kuip. Dat komt doordat PSV-supporters elkaar binnen gesmokkelde, brandende fakkels doorgaven. Van Merwijk: "Als de fakkels te heet worden, gooien supporters ze gewoon weg in de Kuip." Die fakkels branden door tot ze op zijn. Door de hitte die ze afgeven raakt het beton van het geliefde stadion beschadigd.
Onherstelbaar is deze schade niet. "De Kuip staat er nog. Hij staat zoals altijd te blinken in de zon."

Beton Kuip verbrand door fakkelresten

Ajaxsupporters hebben na hun verlies van PSV ook schade aangericht aan het meubilair in de Kuip, het stadion van aardsrivaal Feyenoord. Ze plakten de muren in de toiletten en stoelen op de tribune vol met Ajaxstickers. "Dat moet een schoonmaakploeg er nu allemaal af gaan krabben."
Ook hebben ze er graffiti op gespoten. Na de wedstrijd is een aantal Ajacieden bovendien "gaan pissen over de stoelen op de tribunes in de Kuip", aldus een gelaten Van Merwijk. "Dit maken we niet voor de eerste keer mee."
Tekst gaat verder onder de foto en tweet
Ajax-supporters gooien vuurwerk naar politieagenten bij de Kuip
Ajax-supporters gooien vuurwerk naar politieagenten bij de Kuip © JBMedia
De schade wordt verhaald op de KNVB, zei Van Merwijk. De voetbalbond huurde het stadion voor deze bekerfinalewedstrijd. De KNVB verhaalt de schade op zijn beurt op PSV en Ajax.
De schade aan het beton van de Kuip is ernstig volgens Van Merwijk omdat er een coating op zit die het beton beschermt tegen de regen. Die is er nu op sommige plekken vanaf. Het zal zeker tot de zomer duren voor een aannemer de schade kan repareren, vermoedt Van Merwijk gezien de oververhitte bouwmarkt.

"Toiletpotten deze week repareren moet lukken"

Het zal een uitdaging worden om de toiletten op tijd te repareren, volgens de manager van de thuistempel van de Rotterdamse voetbalclub Feyenoord. Komend weekend is er al weer een nieuwe wedstrijd in de Kuip. Dan speelt Feyenoord tegen FC Utrecht. Die wedstrijd is uitverkocht. Een paar dagen later spelen ze tegen Olympique Marseille. "Het moet lukken, daar gaan we voor."
Supporters van de Amsterdamse voetbalclub hebben ook nog huisgehouden in het treinstation van de NS bij de Kuip. Ze sloopten de hekken met nylonschermen die supportersgroepen in de bufferzone van het station van elkaar moeten scheiden. Ze moeten daar blijven tot ze de trein in kunnen. De schermen zijn zo hoog dat ze moeten voorkomen dat ze elkaar zien. Volgens een bron bij de politie slopen supporters deze ook vaker. De kosten voor deze schermen kunnen oplopen maar zijn nog niet bekend.
Ajacieden sloopten de toiletten in de Kuip
Ajacieden sloopten de toiletten in de Kuip © Rijnmond

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl