Excelsior geeft voorsprong uit handen in Arnhem

Excelsior heeft aan de uitwedstrijd tegen Vitesse een punt overgehouden. De Kralingers stonden al na een kwartier met 2-0 voor dankzij twee goals van Hicham Faik, maar een benutte strafschop van Ricky van Wolfswinkel en een treffer van Adnane Tighadouini werd het alsnog 2-2 in Arnhem.
Vitesse nam aanvankelijk het initiatief en zocht meteen de aanval, maar het was Excelsior dat in de zevende minuut uit het niets op voorsprong kwam. Na goed meegeven van Nigel Hasselbaink haalde Hicham Faik uit van afstand en met zijn schot in de rechterhoek liet hij keeper Eloy Room - mede door een listige stuit - kansloos: 0-1.
De thuisploeg was het na de tegengoal helemaal kwijt. Nadat eerst Hasselbaink oog in oog met Room nog bijna de marge had verdubbeld voor zijn ploeg, was het opnieuw Faik die toesloeg. Evenals bij het eerste doelpunt ontving hij de bal van Hasselbaink en schoot hij van bijna twintig meter raak. Dit keer vond hij op prachtige wijze de linkerhoek.

Aansluitingstreffer

Na veel gefluit vanaf de tribunes vanwege de snelle achterstand slaagde Vitesse er na 25 minuten toch in om de aansluitingstreffer te maken. Gelegenheidsaanvoerder Jurgen Mattheij beging een overtreding op Arshak Koryan in het strafschopgebied, waarna Ricky van Wolfswinkel de toegekende penalty vanaf elf meter raak schoot: 1-2.
Vitesse begon na het benodigde doelpunt steeds beter in de wedstrijd te komen. Dat resulteerde voor rust nog in een mogelijkheid voor Mitchell van Bergen en kort na de thee waren Guram Kashia en Van Wolfswinkel dichtbij met het hoofd. De kopbal van Kashia werd van de lijn gehaald door Fredy en Van Wolfswinkel zag zijn inzet net over verdwijnen.

Gelijkmaker

Aan de andere kant was de in de tweede helft ongelukkig spelende Hasselbaink wel dichtbij een derde Rotterdamse treffer. Zijn inzet ging via de vingertoppen van Room echter net voorlangs. Toch was het de thuisploeg dat de druk opvoerde en dat resulteerde uiteindelijk in de gelijkmaker. Na balverlies van Hasselbaink kwam Vitesse eruit en was het invaller Adnane Tighadouini die na een fraaie beweging de bal achter Tom Muyters prikte: 2-2.
In de slotfase gingen beide teams nog voor de zege. Namens de bezoekers wist Faik bijna zijn derde te maken en was ook invaller Mike van Duinen gevaarlijk, maar gescoord werd er niet meer in Gelredome. Excelsior staat nu twaalfde in de eredivisie met veertien punten.