nieuws
Waarom stuiteren eieren in een roestvrij pannetje?

Anton Vels belde ons en vroeg:Als je eieren kookt in een emaille pannetje blijven de eieren stil liggen en in een roestvrij stalen pannetje gaan de eieren juist stuiteren als het water kookt…waarom?
Luister iedere zaterdag van 12.00 tot 14.00 naar Vraag het de Bieb voor nieuwe vragen en antwoorden.
Antwoord van de Bieb:
De stuiterende eieren worden veroorzaakt door opstuwende bellen lucht die zich in kokend water gaan vormen rondom zgn. nucleatiekernen. Dit zijn moleculaire onvolkomenheden in het water of op de bodem van de pan. Denk hierbij aan zout, mineraalresten of etensresten op moleculair niveau, daaromheen vormen zich de luchtbellen.
Zijn er weinig nucleatiekernen, dan zie je ook weinig luchtbellen in het water. Het water beweegt dan alleen heftig als het kookt maar er zijn amper luchtbellen. In het geval van meneer Vels had de roestvrijstalen pan meer nucleatiekernen.
Dus, hoe zuiverder het water en de pan waar het water zich in bevindt, hoe minder luchtbellen.