NIEUWE WATERWEG

Urker binnenvaartmatroos Wilco (20) na zes dagen nog niet gevonden, hulp publiek ingeroepen

Hulpdiensten zijn aanwezig bij het gekapseisde schip op de Nieuwe Waterweg
Hulpdiensten zijn aanwezig bij het gekapseisde schip op de Nieuwe Waterweg © Media TV
De zoektocht naar een opvarende van het gekapseisde binnenvaartschip Mar-Grethe gaat de zesde dag in. De kans dat de 20-jarige Wilco de Groot nog levend gevonden wordt, is vrijwel uitgesloten. Maar op Urk hopen ze in ieder geval dat zijn lichaam teruggevonden wordt.
De afgelopen dagen hebben gespecialiseerde duikers het schip doorzocht en schepen met sonar hebben de bodem bij Hoek van Holland doorzocht. "Maar nu is het tijd voor een nieuwe fase in de zoektocht", legt Pieter Keuter uit. Hij is woordvoerder namens dregteam SOAD uit Urk.
De komende dagen wordt vanuit de lucht en vanaf het water gezocht. "Er kijkt een politiehelikopter mee en een vliegtuig van de kustwacht zoekt mee. Ook wordt vanaf het water gekeken of er iets opmerkelijks te zien is aan het wateroppervlak."

Organisatie vanuit Urk

De zoektocht wordt volledig gecoördineerd vanuit Urk. Het schip en de twee opvarenden komen daar vandaan. Maandagavond was er overleg tussen de betrokken organisaties en de burgemeester van Urk.
"Voorlopig wordt alleen gezocht tot aan Hoek van Holland", gaat Keuter verder. "Maar we zijn nog aan het uitrekenen hoe iemand afdrijft. Dan kunnen we ook gaan kijken of er op de Noordzee moet worden gezocht."

Publiek: help mee

Keuter doet ook een oproep aan het publiek dat wel eens langs de Nieuwe Waterweg wandelt om de ogen open te houden. "We kunnen alle hulp gebruiken. Het gaat om het gebied rond de Landtong Rozenburg, maar ook richting de Berghaven bij Hoek van Holland. Kijk naar de waterlijn. Het kan enorm van waarde zijn", roept Keuter op. Hij voegt er direct aan toe dat als mensen iets zien, ze direct de politie moeten bellen.
De vermissing van de man uit Urk leeft daar enorm: "Of je in de supermarkt komt of met de achterbuurvrouw praat, iedereen heeft het erover en is meelevend."

Gekapseisd

Vorige week donderdag kapseisde de Mar-Grethe ter hoogte van de Maeslantkering. De schipper werd vrij snel gered. De 20-jarige Wilco de Groot bevond zich op dat moment in de woonkamer van het binnenvaartschip.
Schipper Henk Post zei eerder tegen Omroep Flevoland dat het vorige week donderdag allemaal heel snel ging. Hij had dan ook geen idee hoe hij boven is gekomen. "Ik zag licht en besloot dat ik daarheen moest zwemmen."
Vrijdagavond werd het schip geborgen en hoe dat ging zie je op onderstaande video.
VIDEO: kijk hoe bergers gekapseisd schip weer recht leggen

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl