nieuws

Anti-Zwarte Piet-betogers opnieuw in Rotterdam

Tegenstanders van Zwarte Piet hebben zondagmiddag opnieuw van zich laten horen in Rotterdam. De actiegroep Kick Out Zwarte Piet demonstreerde bij Het Club van Sinterklaas Feest in Ahoy. Enkele tientallen mensen waren op de been.
De demonstranten stonden sinds 12.45 uur bij de evenementenhal. Er was veel politie rondom Ahoy. Agenten hebben een klein groepje mensen gefouilleerd, zegt een verslaggever van RTV Rijnmond.
Burgemeester Ahmed Aboutaleb had voorwaarden gesteld aan het actievoeren. Zo mocht de groep alleen in een speciaal aangewezen vak staan. Verder verbood Aboutaleb contact met ouders en kinderen die naar het sinterklaasfeest. Hij hoopte op die manier confrontaties te voorkomen.


Aanleiding voor de demonstratie van Kick Out Zwarte Piet is dat begin deze maand
toen ze ook wilden demonstreren tegen Zwarte Piet. Ze werden naar eigen zeggen "met politiegeweld aangehouden, omdat zij gebruik van hun vrijheid van meningsuiting wilden maken" tijdens de officiële intocht van Sinterklaas in Maassluis.
Volgens Aboutaleb werden de actievoerders aangehouden, omdat hij vooraf signalen kreeg van inlichtingendiensten dat ze geweld wilden gebruiken tijdens de demonstratie. Hij kondigde daarop een demonstratieverbod af voor heel Rotterdam.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl