nieuws

Rattenoverlast neemt toe in Rotterdam

ratten
ratten
Rotterdam heeft steeds meer last van ratten. Dat schrijft wethouder Joost Eerdmans (Buitenruimte) in een brief aan de gemeente. Rotterdam kreeg in de eerste negen maanden van dit jaar 3277 meldingen over rattenoverlast.
De
kwamen uit Delfshaven, Kralingen en Crooswijk. In Hoek van Holland, Nieuw Mathennesse, Rozenburg en Spaanse Polder klaagden mensen het minst.
Volgens Eerdmans komen steeds meer ratten voor in Rotterdam door klimaatverandering en een groter voedselaanbod. De zachte winters zorgen ervoor dat meer ratten overleven. Bovendien vinden ze meer eten doordat mensen bijvoorbeeld eenden brood geven, waarvan een deel blijft liggen.
Rattenklemmen
Ook hanteert Rotterdam een andere bestrijdingsmethode tegen ratten die minder effectief is. De gemeente mag sinds januari 2015 geen rattengif meer gebruiken. In plaats daarvan staan vijfhonderd vallen door de stad.
De wethouder zegt dat dit zowel in Rotterdam als landelijk tot een stijging van het aantal ratten leidt. Eerdmans komt halverwege december met een plan van aanpak voor Rotterdam.
De Rotterdamse Anneke Strasters pleitte in augustus voor een voederverbod in heel Rotterdam. Volgens haar gooien mensen hele pannen rijst en spaghetti op straat, wat ongedierte aantrekt.