Ondernemers: stop met 'pleisters plakken' op bruggen

Er moet meer geld worden vrijgemaakt voor het onderhoud van bruggen. Met die oproep komt ondernemersorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) maandag. Problemen met onder meer de Merwedebrug kosten ondernemers miljoenen.

TLN is kritisch over de aanpak van Rijkswaterstaat. Die organisatie ''blijft monitoren en 'pleisters plakken' totdat de brug letterlijk 'uit elkaar valt'. Deze situatie doet zich voor bij meer
bruggen''. Van veel andere bruggen is mogelijk niet bekend in welke staat ze verkeren.

De ondernemersorganisatie doet een oproep aan de Tweede Kamer om ook meer duidelijkheid te geven over de wijze waarop bruggen worden onderhouden. Zo moest de Merwedebrug plots worden gesloten toen haarscheurtjes waren aangetroffen.

Omrijden
Door de problemen met de brug in de A27 bij Gorinchem moet zwaar vrachtverkeer omrijden. Sinds de brug begin oktober werd gesloten voor vrachtwagens van meer dan 60 ton, dienden bedrijven al voor zeker 1,8 miljoen euro aan schadeclaims in.

TLN wil voorkomen dat bruggen in de toekomst plotseling worden afgesloten. De organisatie vraagt om een 'actieplan' waaruit duidelijk blijkt wat de staat is van bruggen. ''Daarbij hoort voldoende financiële reservering'', aldus de ondernemers.

Minister:geen actieplan nodig
Minister Schultz voelt niets voor een actieplan voor het onderhoud van bruggen. Volgens de minister worden de bruggen in ons land goed in de gaten gehouden. Als dat nodig is, wil Schultz dat TLN best nog een keer uitleggen, zo heeft ze laten weten.
Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: