nieuws

Voetbalveld met rubber korrels? 'Bedek je huid'

Dat kunstgrasvelden met rubberkorrels voldoen aan de wettelijke normen, zegt niets over de gezondheidsrisico's. De bandenbranche verwijst naar een technische norm, waarschuwt toxicoloog Martin van den Berg.
Begin oktober waarschuwde het onderzoeksprogramma Zembla dat er weinig bekend zou zijn over de gezondheidsrisico's van rubbergranulaat, zoals de korrels officieel heten. De korrels zijn gemaakt van versnipperde autobanden.
De bandenbranche liet zelf onderzoek doen en concludeerde dat mensen gewoon op kunstgras kunnen blijven voetballen. Uit onafhankelijke onderzoek zou blijken dat de korrels voldoen aan Europese normen.
Technische norm
Toxicoloog Van den Berg reageert sceptisch: ''De norm waar bandenbranchevereniging VACO naar verwijst is een technische norm die geen enkele onderbouwing heeft voor wat betreft de volksgezondheid.''
Als de korrels zouden worden bekeken als consumentenproduct, zou het oordeel volgens de toxicoloog anders uitvallen. Hij kijkt met belangstelling uit naar de uitkomst van aanvullend onderzoek door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.
Sportverenigingen reageren bezorgd op de onzekerheid rond de rubberkorrels. De Dordtse voetbalclub GSC/ODS liet maandag weten dat ''trainingen en wedstrijden voor alle jeugd niet meer op het kunstgras plaatsvinden''. Daardoor kan minder worden getraind.
Aanraking
Is voetballen op velden met rubberkorrels nog veilig? ''Ik vind dat kinderen uit voorzorg niet moeten spelen, en dan bedoel ik fysiek in aanraking komen, met die korrels'', zegt de toxicoloog. ''Daarmee worden ze mogelijk blootgesteld aan die stoffen.''
Als er geen ander veld beschikbaar is, dan adviseert Van den Berg om toch te voetballen. ''Bewegen is ook ontzettend belangrijk'', benadrukt hij. ''Maar laat ze wel een douche nemen en hun huid beschermen tegen die stoffen.''
Van den Berg: ''Een lange broek aantrekken lijkt me buitengewoon verstandig. En lange mouwen.''