nieuws

Zeehelden-in-spe kunnen oefenen bij Maritiem Museum

Veel mensen kennen de term Offshore wel, maar wat die inhoudt? Na een bezoek aan het Maritiem Museum in Rotterdam is dat binnenkort verleden tijd. Daar wordt de laatste hand gelegd aan een interactieve tentoonstelling, ofwel een heuse 'experience'. Die is vooral bedoeld om kinderen te interesseren voor de techniek.
Waar je ook kijkt: Overal zijn knopjes, joysticks en andere dingen waar je gewoon aan mag zitten. Het is echt een snoepwinkel voor jonge kinderen. Je waant je op een heus boorplatform, want waar je ook kijkt is de zee.
En wie in de offshore wil werken, moet natuurlijk wel op zo'n platform zien te belanden. Daarvoor is een helikopter nodig en die kun je op deze experience hoogstpersoonlijk naar binnen loodsen.
Afdalen
En daar blijft het niet bij, want als dat eenmaal is gelukt, kun je met de lift afdalen naar een onderwaterwereld. Dankzij de lamp op je helm zie je nog iets. Verder ben je alleen maar omringd door vissen.
Je kunt trouwens niet zomaar het platform op: Eerst krijg je een uitgebreide veiligheidsinstructie. En als het allemaal weer klaar is, moet je ook echt uitchecken. Wel krijg je eerst nog wat informatie over duurzaamheid, want ook dat speelt tegenwoordig een belangrijke rol.

Kosten: miljoenen euro's
Op die manier is het levensecht: Net alsof je echt op een boorplatform aan het werk bent. Dat klinkt allemaal high-tech. En dat is het ook. Daar hangt ook wel een prijs aan vast: zo'n 4,5 miljoen euro.
Maritieme bedrijven en fondsen betaalden grif om een unieke 'Offshore Experience' te creëren. Bedrijven als Heerema en Van Oord trokken de portefeuille om jongeren enthousiast te maken over het werk in de offshore industrie.
Zeebenen
Maar, dan heb je ook wat. Het is de duurste tentoonstelling uit de geschiedenis van het Rotterdamse museum. Mochten je zeebenen al beginnen te kriebelen: Nog even geduld. Want de Offshore Experience gaat pas op 17 december open.
Toch mogen sommige geluksvogels deze week al naar binnen. Het gaat om schoolklassen, die mogen testen of alles werkt.

Zeven jaar lang te zien
Echt haasten is trouwens niet nodig: De tentoonstelling blijft zeven jaar in het museum aan de Rotterdamse Leuvehaven te zien. Wel komen er elk jaar nieuwe dingen bij, belooft het Maritiem Museum.
Dat is goed nieuws voor hele jonge kinderen, want je mag de tentoonstelling pas bezoeken als je acht jaar of ouder bent. De meeste kinderen die nu nog te jong zijn, kunnen er de komende jaren dus wel terecht.