INSTAGRAM

Danny legt marathon (42km) in lunges af: 'Het pijngevoel is verslavend'

Danny laat een lunge zien
Danny laat een lunge zien © Danny Da Graca
Een marathon uitlopen is al een prestatie op zich, maar Danny Da Graca besloot er nog een schepje bovenop te doen. Na een uit de hand gelopen grap legde de 33-jarige Rotterdammer 42 kilometer af richting Breda in lunges, een beenbeweging waarbij je door je knieën zakt en je onderbenen een hoek van negentig graden vormen. "Zelfs als ik hierdoor niet meer zou kunnen lopen, is het het nog steeds waard geweest."
Twaalf mueslibollen, twee flessen sportdrank, twee flesjes water, een paar energierepen en één trui waren er voor nodig, maar na een tocht van 9 uur en 33 minuten heeft Danny een nieuw wereldrecord weten neer te zetten. De Rotterdammer moest er vroeg voor uit de veren, om 5:30 uur stond hij al klaar op station Lombardijen. Na een korte warming-up begon de sportfanaat zijn marathon richting Breda. "Ik had al heel lang het idee om een hele marathon lang te lungen. Vorige week zat ik in de auto en op de radio hadden ze het over Breda, toen dacht ik opeens 'Hey, kan ik niet naar Breda toelopen?' Op Goede vrijdag was ik vrij, ik zag mijn kans en ben ervoor gegaan."
Het was geen makkelijke tocht voor Danny: ''De eerste tien kilometer heb ik aan één stuk door gelopen, daarna werd het al wel wat zwaarder. Na het eerste stuk heb om de tien minuten een pauze van 30 secondes max gehouden. Langer kan echt niet want dan koelt je lichaam af en dat moeten we niet hebben. Ik heb daarom ook een stuk uitgekozen met niet al te veel stoplichten. Je wilt gewoon niet te lang stilstaan."
Het lunge-avontuur begon vorig jaar tijdens de coronalockdown. Danny kreeg een berichtje van een vriend: "Hey zullen wij proberen 1 kilometer lang lunges te doen?" Het leek Danny een leuke manier om iets tegen de verveling te doen dus hij ging deze uitdaging aan. Hoewel Danny als sportliefhebber wel wat gewend was, viel hem de tocht hem wat zwaar: "Ik wil mezelf altijd blijven uitdagen, maar het was niet heel makkelijk. Toen het klaar was dacht ik wel: okay het is gelukt, wat gaan we nu doen?"
In de maanden erna probeerde de Rotterdammer zijn grenzen steeds verder te verleggen:
Het sporten is Danny niet altijd zo makkelijk afgegaan. "Ik heb vroeger een tijdje professioneel voetbal gespeeld, maar ik moest door kraakbeenslijtage in mijn rechterknie stoppen. Ik ben hier uiteindelijk voor geopereerd. Dus elke keer als ik een nieuw record behaal, zie ik dat als een grote overwinning. Ik heb namelijk een tijdje gedacht dat sporten er voor mij niet meer in zou zitten. Ik wil een voorbeeld zijn voor mensen, en dan vooral voor jongeren, dat je met discipline en wilskracht heel ver kan komen."
Mocht je geïnspireerd zijn geraakt en ook een marathon lang lunges willen maken, dan heeft Danny nog wat tips: "Lunges doen is niet makkelijk, zelfs voor mij niet. Het eist veel doorzettingsvermogen. Mijn tip is daarom dus ook: leer de pijn waarderen. Ik ben zelf een beetje verslaafd geraakt aan het pijngevoel. En volgens mijn fysio kan het maken van vele lunges geen kwaad voor je lichaam zolang je je lichaam van tevoren goed opwarmt. Dat is dus heel belangrijk."