nieuws

'Storingen bedreigen drugscontrole in haven'

Haven van Rotterdam
Haven van Rotterdam © Tom van Vark
Door computerstoringen laat de douane in de Rotterdamse haven containers zonder controle door. Daarvoor waarschuwen medewerkers van logistieke bedrijven maandag in het AD.
Het gaat volgens de krant om problemen met het elektronische aangiftesysteem. Dat besluit aan de hand van de herkomst en ontvanger van een lading of extra controle nodig is.
Volgens de medewerkers van betrokken bedrijven faalt het systeem al weken. Daardoor is een noodprocedure van kracht.
E-mail
De medewerkers moeten nu via de e-mail melding doen van binnengekomen containers. Zij krijgen vervolgens al na één of twee minuten toestemming de lading door te laten.
Vooral bedrijven die bederfelijke goederen vervoeren krijgen snel groen licht, terwijl dit juist risicovolle containers zijn. Volgens de bronnen van het AD kan de container in zo'n korte tijd nooit worden gecontroleerd.
Doorlaten
De douane laat in een reactie aan RTV Rijnmond weten dat het niet vreemd is dat sommige containers snel worden doorgelaten. De risicoselectie begint namelijk ruim voordat een lading de haven binnenkomt.
''Op basis van die selectie doet de Douane vervolgens gerichte fysieke controles, eventueel met containerscans of speurhonden'', aldus de dienst, die zegt te werken aan de storingen in het aangiftesysteem.
''De beschikbaarheid van het systeem schommelt nu rond de 95%, waar de Douane een norm hanteert van tenminste 98%'', meldt de douane.