'Storingen bedreigen drugscontrole in haven'

Door computerstoringen laat de douane in de Rotterdamse haven containers zonder controle door. Daarvoor waarschuwen medewerkers van logistieke bedrijven maandag in het AD.

Het gaat volgens de krant om problemen met het elektronische aangiftesysteem. Dat besluit aan de hand van de herkomst en ontvanger van een lading of extra controle nodig is.

Volgens de medewerkers van betrokken bedrijven faalt het systeem al weken. Daardoor is een noodprocedure van kracht.

E-mail
De medewerkers moeten nu via de e-mail melding doen van binnengekomen containers. Zij krijgen vervolgens al na één of twee minuten toestemming de lading door te laten.

Vooral bedrijven die bederfelijke goederen vervoeren krijgen snel groen licht, terwijl dit juist risicovolle containers zijn. Volgens de bronnen van het AD kan de container in zo'n korte tijd nooit worden gecontroleerd.

Doorlaten
De douane bevestigt dat er problemen zijn met het systeem, maar benadrukt dat ladingen niet zomaar worden doorgelaten.

De risicoselectie wordt volgens een woordvoerster van de dienst nu handigmatig gedaan. ''Het duurt nu wat langer. En niet in alle containers zitten zaken die er niet thuishoren.''

Een bron bij de douane vreest dat criminelen zullen profiteren van de problemen. ''Extra collega's inzetten kan niet, want die zijn er niet.''


Meer over dit onderwerp:
InZaken InZakenNieuws
Deel dit artikel: