nieuws

Meisjes hebben later seks bij goede band met moeder

Tienermeisjes die een goede band hebben met hun moeder, beginnen vaak pas op latere leeftijd aan seks. En dat heeft nogal wat voordelen, blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC onder jongeren in de regio Rijnmond.
Jongeren uit 76 scholen in en rondom Rotterdam gaven op een vragenlijst onder meer aan hoe fijn ze het vonden om tijd door te brengen met hun ouders. Daaruit bleek dat de band tussen ouders en kinderen vooral invloed had op het seksuele gedrag van meisjes.
''Hoe beter de band met hun moeders, hoe minder groot de kans dat meiden hun eerste ervaring met geslachtsgemeenschap hebben voor de leeftijd van 16 jaar'', concludeert het onderzoeksteam.
jongens
Of jongens ook later aan seks beginnen als ze het goed kunnen vinden met hun vader, is onduidelijk. ''Dat liet het onderzoek niet zien. Ik denk dat wel dat het zo is'', zegt onderzoeker Hein Raat, hoogleraar Jeugdgezondheidszorg.
''In Nederland hebben vaders ook minder tijd voor de opvoeding van hun kinderen, dochters en zonen'', legt Raat uit. ''Het is ook een van de aanbevelingen om verder naar te kijken. Hoe we vaders meer kunnen betrekken bij de opvoeding én seksuele opvoeding van de kinderen.''
Jongeren die op latere leeftijd hun eerste seksuele relaties aangaan, doorlopen volgens onderzoekers een gezondere seksuele ontwikkeling.
Ze lopen minder risico op bijvoorbeeld seksueel overdraagbare aandoeningen en tienerzwangerschappen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl