nieuws

Oversteekproef in Rotterdam direct weer gestaakt

Het leek verkeerswethouder Pex Langenberg van Rotterdam zo'n veilig idee: een kruispunt waarop alle fietsers tegelijk groen licht hebben. Maar een proef op de kruising van de Jonker Fransstraat en Admiraal de Ruyterweg pakte zo slecht uit dat Langenberg er direct de stekker uit moest trekken.
Het kruispunt in het centrum is een zogeheten 'black spot' vanwege de vele ongelukken die er gebeuren met fietsers. Vooral afslaande auto's zijn een probleem.

Tegelijk groen

D66 en PvdA in de Rotterdamse gemeenteraad kwamen daarom met het idee om de fietsers allemaal tegelijk groen licht te geven en de auto's te laten wachten. Aanrijdingen tussen auto's en fietsers zouden dan niet meer voor kunnen komen.
Wethouder Langenberg zag wel wat in een proef van zes maanden met het nieuwe oversteken. Maandagmiddag om 15.00 uur was de feestelijke start van het experiment.

Krom wiel

Maar in plaats van de gewenste veilige doorstroming werd het een chaos. Vrijwel meteen reden meerdere fietsers op elkaar. Niemand raakte gewond, maar de aanrijdingen resulteerden wel in een enkel krom gebogen wiel.
Dat was voor Langenberg aanleiding om de proef direct weer af te blazen en te onderzoeken naar wat er is misgegaan. "Het idee is goed", houdt de wethouder vol.
"Het is in andere steden succesvol toegepast. We gaan goed nadenken waar dat aan ligt, bijvoorbeeld of het kruispunt te ingewikkeld was of dat we meer aan informatie hadden moeten doen."
Of de proef na de evaluatie op een andere kruising in de stad voortgezet, weet de wethouder nog niet.