nieuws

Vluchtelingenopvang Krimpen jaar later: 'kom maar op'

"Kom maar op!" Dat was van het begin af aan de instelling van burgemeester Martijn Vroom van Krimpen aan den IJssel in antwoord op de toestroom van vluchtelingen een jaar geleden. Vroom kijkt in 7 Minuten terug op het afgelopen jaar.
De stad wilde eind 2015 graag enkele asielzoekers opvangen, maar dan wel voor een langere tijd en niet voor slechts drie dagen zoals vorig jaar de standaardpraktijk was. Na die drie dagen zouden ze dan weer naar een andere gemeente moeten.
Dat gesleep met mensen noemt Vroom "triest" en "aangrijpend". "Het Rijk had ook geen idee", zegt de burgemeester daar nu over. "En ik heb soms de indruk dat het dat nog steeds niet heeft."
Een jaar later zijn de circa 100 asielzoekers redelijk goed ingeburgerd, zo blijkt uit de tv-serie 7 Minuten. In de afleveringen zien we bij voorbeeld Eyad Abdhak uit Damascus, Syrië, aan het werk bij bakkerij Casteleijn.
7 Minuten staat woensdag stil bij het taalonderwijs dat de vluchtelingen al direct na aankomst kregen. Ook dat was (en is) anders dan het officiële beleid, maar het heeft volgens burgemeester Vroom wel bijgedragen aan de goede inburgering.