nieuws

DRL haalt voetballende jeugd van omstreden kunstgrasveld af

Spelertjes van de Rotterdamse voetbalclub DRL
Spelertjes van de Rotterdamse voetbalclub DRL
Bij de Rotterdamse voetbalclubs DRL speelt en traint de jeugd vanaf maandag niet meer op kunstgras. Het bestuur vindt de risico's te groot, omdat er mogelijk kankerverwekkende stoffen zitten de rubberkorrels die op het veld zijn gestrooid.
De senioren van DRL mogen zelf bepalen of ze wel of niet op kunstgras blijven voetballen. "Een volwassen persoon kan zelf een beslissing maken", legt jeugdvoorzitter Richard Faesen uit.

Nieuwe testresultaten

Afgelopen weekend ontstond opnieuw rumoer over kunstgras, omdat uit testresultaten zou blijken dat de rubberen (autoband)korrels die daarin zijn verwerkt, kankerverwekkend kunnen zijn.
Veel sportclubs worstelen nu met het gebruik van hun kunstgrasvelden. "Bij DRL nemen we het zekere voor het onzekere", zegt Faesen. Ouders langs de kant zijn blij met het besluit. "We zijn per mail geïnformeerd en we zijn het er helemaal mee eens."

Wethouder

De gemeente Rotterdam zegt de ongerustheid van veel ouders te begrijpen. "Maar als gemeente gaan wij uit van de adviezen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, het RIVM", zegt sportwethouder Adriaan Visser.
"Tot op heden zeggen de onderzoekers dat er geen gezondheidsrisico's te verwachten zijn door het spelen op kunstgras. Rond kerst worden de resultaten van een nieuw onderzoek door het RIVM verwacht. Daar wachten we nu op."
"Voor de tien velden die komend jaar worden vervangen door kunstgras vragen wij de markt om naast velden met rubbergranulaat (autobandenkorrels), voor deze velden ook alternatieven aan te bieden.
Mocht aanvullend onderzoek aanleiding geven om af te stappen van rubbergranulaat, dan kan hier voor deze nieuwe velden snel over worden besloten. Ook zullen we dan stappen nemen om een oplossing te vinden voor de vijftig bestaande kunstgras voetbalvelden en de 53 openbare trapveldjes die we hebben met de bewust rubberen korrels."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl