NIEUWS

Stakingsactie nummer 7: politie draaft niet meer op bij parkeeroverlast en lichte aanrijdingen

De acties worden intenser als een cao-akkoord uitblijft
De acties worden intenser als een cao-akkoord uitblijft © Archief
Politiebonden hebben hun stakingsacties voor de zesde keer verzwaard. Ze komen agenten niet meer langs bij parkeeroverlast of aanrijdingen met blikschade. Eerder werd duidelijk dat ze ook niet in actie komen bij meldingen van geluidsoverlast of om openstaande boetes te innen. Daarmee komt het aantal stakingsacties voor een betere cao op zeven. Volgens Maarten Brink, woordvoerder namens alle vakbonden, is het kabinet nu aan zet. Anders zetten de bonden er nog een tandje bij.
Alle vier de politiebonden (ACP, ANPV, Equipe en NPB) voeren dit zogenoemde ‘stapelprotest’ omdat er nog geen cao voor 2022 en 2023 is.. Volgens hen wordt er al jarenlang bezuinigd op de politie. "Met als gevolg een structureel veel te hoge werkdruk.”
Doel van de acties is om ook de capaciteit te vergroten. Brink: “Politiemensen hebben een hekel aan actievoeren en zeker als de maatschappij daar last van heeft.”
Agenten staan wel paraat als meldingen ernstige veiligheidsrisico’s met zich meebrengen of als er bijvoorbeeld gewonden zijn. “Noodhulp verlenen is voor politiemensen een professionele en morele verplichting.”

Tijdelijke staking IBT-docenten

Donderdag worden ook IBT-docenten, die agenten in opleiding schietles geven, opgeroepen om hun werk een dag neer te leggen en deel te nemen aan een vakbondsbijeenkomst. “Het komt erop neer dat de integrale beroepsvaardigheidstraining (IBT) binnen de politie een dag lang wordt verstoord.” Dat zal voor de nodige problemen zorgen bij werkgevers, aangezien politiemensen verplicht zijn jaarlijks vier van deze dagen te volgen om te trainen en bevoegd te blijven. De bonden rekenen op zo’n honderd tot tweehonderd deelnemers.
De acties gaan door tot er een cao-akkoord is. Daar is volgens de woordvoerder nog geen direct zicht op. Mocht dat eind mei of begin juni nog steeds zo zijn, dan wordt het protest heftiger. “En daar zullen dan nog meer mensen in de maatschappij last van hebben. Je kunt bijvoorbeeld denken aan acties bij evenementen of voetbalwedstrijden.”

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl