nieuws

Merwedebrug volgende week weer open voor vrachtverkeer

Merwedebrug
Merwedebrug
De Merwedebrug in de A27 bij Gorinchem gaat volgende week weer open voor het vrachtverkeer. Dat heeft minister Schultz gezegd in een debat in de Tweede Kamer.
De brug is sinds 11 oktober dicht voor vrachtwagens die zwaarder zijn dan 3,5 ton. In de draagbalken van de brug bleken haarscheurtjes te zitten.
Rijkswaterstaat is sinds vorige week bezig om de 24 zwakste plekken van de brug te verstevigen met stalen platen. Als die platen erop zitten, kan het vrachtverkeer er weer overheen.
Daarna moet de brug nog wel een paar nachten dicht om ook de resterende 24 zwakke plekken aan te pakken. Dat gebeurt volgens Rijkswaterstaat in overleg met de vrachtsector.
De sluiting van de 55 jaar oude brug zorgt voor veel problemen voor vrachtwagens en bussen. Die moeten flink omrijden. Transportorganisaties schatten de schade op zeker een half miljoen euro per dag.
Brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland wil dat Rijkswaterstaat meer geld uittrekt voor het onderhoud van bruggen. Er moet een actieplan komen om de bruggen beter in de gaten te houden. Maar minister Schultz voelt daar niets voor.