nieuws

Mammoet voltooit nieuwe sarcofaag Tsjernobyl

Het Schiedamse bedrijf Mammoet heeft het nieuwe omhulsel voor de zwaar beschadigde kerncentrale van Tsjernobyl op zijn definitieve plaats geschoven. Centimeter voor centimeter is het gevaarte de afgelopen tijd voortbewogen, door een installatie van Mammoet.
Directeur Kees de Rijk van Mammoet is trots op zijn personeel. Volgens hem was er geen stralingsgevaar voor de medewerkers:
''De hele werklocatie, waar wij de afgelopen vijf jaar hebben gewerkt, was van tevoren helemaal schoongemaakt. Afgegraven, schone grond erin, een mooie betonlaag eroverheen, om het helemaal keurig netjes vrij van straling te hebben.''

Enorm gevaarte

Het is 165 meter lang, 260 meter breed en 110 meter hoog en ziet eruit als een immense vliegtuighangar. Het hele project kost zeker 2,1 miljard euro en is door de internationale gemeenschap gefinancierd.
Het stalen omhulsel moet de komende honderd jaar voorkomen dat er radioactieve straling ontsnapt. De oude betonnen sarcofaag die direct na de kernramp in 1986 over de centrale werd gelegd, begon af te brokkelen.

Grootste milieuramp ooit

Dertig jaar geleden vond in reactor 4 van de Oekraïense kerncentrale een meltdown plaats, waardoor de grootste milieuramp uit de geschiedenis plaatsvond.
Tienduizenden mensen in de omgeving kregen kanker. De Verenigde Naties schatten dat door de ramp uiteindelijk zo'n vierduizend mensen zullen overlijden.

Dronebeelden van de nieuwe sarcofaag: