nieuws

'Woonreferendum ontsnapt aan ICT-blunder'

ICT-journalist Brenno de Winter is opgelucht dat de gemeente Rotterdam uiteindelijk heeft afgezien van elektronisch stemmen, woensdag bij het woonreferendum. Voor buitenstaanders zou de stembusgang volgens hem niet te controleren zijn geweest.
Burgemeester Aboutaleb wilde eerst dat Rotterdammers zouden kunnen stemmen via DigiD, maar de gemeenteraad stak daar uiteindelijk een stokje voor.
Volgens De Winter is de gemeente ontsnapt aan een ICT-blunder, want de programmeercode van de softwareleverancier is schimmig en niet controleerbaar.
''De kiezer kan zelfs niet controleren wat de leverancier zegt te gaan bieden. Want die informatie is volgens Rotterdam een bedrijfsgeheim.''
De Winter heeft gemeentelijke documenten over de stembusgang rond het woonreferendum opgevraagd. Veel bleef ook voor hem geheim. Wel werd duidelijk dat het voor buitenstaanders lastig was geweest om te controleren of het stemmen eerlijk zou zijn verlopen.
''Als je eerlijke verkiezingen wilt hebben, dan zorg je dat het stemgeheim is gewaarborgd. Je wilt dat iedereen ook daadwerkelijk kan stemmen, het niet mogelijk is dat iemand kan rommelen met de stemmen en dat de burger ook kan controleren of het allemaal klopt en en hoe het hele systeem werkt.''
''Wat Aboutaleb in gedachten had, waarborgt geen van die punten'', besluit De Winter op Radio Rijnmond.

Op Radio en TV Rijnmond
TV Rijnmond trapt dinsdag af om 17.15 uur. Gespreksleider Ineke Moerman praat met voor- en tegenstanders.

En vanaf 18.00 uur staat op de radio Rijnmond Nu geheel in het teken van het referendum. Voor- en tegenstanders beantwoorden de vragen van luisteraars.