BIESBOSCH

Ei, ei, ei en we zijn zo blij: visarend in de Biesbosch legt haar allereerste

Visarend legt eerste ei
Visarend legt eerste ei © Vogelbescherming/Beleef de Lente
Groot nieuws uit de Biesbosch: de visarend heeft haar eerste ei gelegd. Het bijzondere tafereel speelde zich woensdagochtend vroeg af.
Voor het ochtendgloren kwam het vrouwtje naar het nest gevlogen. Een mannetje maakte er dankbaar gebruik van door op de rug van het vrouwtje te kruipen. Maar nee, nee, de dame in kwestie is niet voor een leuke date naar het nest getogen. Iets anders is gaande.
Als de klok 05:36 uur slaat krijgt mevrouw visarend haar eerste perswee. En dan is het een kwestie van slechts enkele minuten. Om 05:41 uur wordt het eerste ei gelegd.
Nog eens een kwartier later komt manlief buurten. Het vrouwtje laat voorzichtig haar uitgeperste schoonheid bewonderen.
Het eerste ei van de visarend is gelegd
Boswachter Harm Blom is door het dolle heen: "We zijn er heel erg blij mee. Het was maar de vraag of het dit jaar goed kwam en of het nest stabiel in de boom bleef hangen. Maar het is goed gekomen." Vaak volgt er een tweede ei na een paar dagen, en soms zelfs een derde na nóg een paar dagen, zegt Blom. "Je ziet dat de eieren dan een paar dagen na elkaar worden gelegd en uitkomen, en dat de oudste ook altijd het grootste kuiken blijft."
In totaal broeden er drie visarendpaartjes in de Biesbosch dit jaar, vertelt de boswachter. Die krijg allemaal op hun beurt twee à drie eieren, wat zou betekenen dat er wellicht negen jonge visarenden uitvliegen in 2022.
Het eerste ei van de visarend is gelegd
Het eerste ei van de visarend is gelegd © Vogelbescherming/Beleef de Lente

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl