nieuws

Nieuwe kredietverleners goed voor stabiliteit

Logo Rijnmond InZaken
Logo Rijnmond InZaken
De opkomst van nieuwe aanbieders op de kredietmarkten zorgt voor meer stabiliteit in de Nederlandse financiële sector. Dat stelt De Nederlandsche Bank (DNB) in een dinsdag gepubliceerd onderzoek.
Vooral op de hypotheekmarkt spelen andere partijen dan de banken een steeds grotere rol. Daarbij gaat het met name om verzekeraars en pensioenfondsen. Hun aandeel in de uitstaande hypotheekschuld groeide de afgelopen zes jaar van 11 naar 16 procent. In de eerste helft van dit jaar waren ze bovendien goed voor 28 procent van de nieuwe hypotheken.
,,Dat is gunstig voor de financiële stabiliteit'', zei DNB-directeur Jan Sijbrand. ,,Hypotheken passen goed bij pensioenfondsen en verzekeraars, die zich vooral richten op leningen met hypotheekgarantie en rentevaste periodes van minstens twintig jaar. Ze zorgen zo voor een breder aanbod en meer concurrentie.''
Tegelijk blijft DNB scherp letten op eventuele risico's rond de nieuwe toetreders. ,,Kredietverlening is een vak'', stelde Sijbrand. ,,Vooral de omgang met klanten die met betalingsproblemen kampen zit niet in de genen van pensioenfondsen en verzekeraars.''
Nieuwe partijen spelen nog nauwelijks een rol op de markt voor bedrijfsleningen. Vooral het midden- en kleinbedrijf is daar nog volledig afhankelijk van de banken. Grotere bedrijven maken weliswaar steeds meer gebruik van nieuwe alternatieven, maar de omvang daarvan blijft verwaarloosbaar in vergelijking met de hele markt. ,,Het groeide vorig jaar van drie keer niks naar heel erg weinig'', concludeerde Sijbrand.