BOKSEN

Rotterdamse zakenman en bokspromotor Aad Veerman (83) overleden

Aad Veerman
Aad Veerman © privécollectie familie Veerman
De Rotterdamse bokspromotor Aad Veerman is donderdagochtend op 83-jarige leeftijd overleden. Dat bevestigt zijn familie. Veerman zette zich jaren lang in voor deze sport, met name door de eerste tien edities van de Bep van Klaveren Memorial te organiseren.
De Rotterdamse ondernemer (speelautomaten) zorgde niet alleen voor voormalig olympisch kampioen (1928) Van Klaveren, hij vernoemde ook het boksevenement naar zijn boksheld. Andere boksgala's draaiden rondom de Rotterdamse boksers Regilio Tuur en Don Diego Poeder. Zelf was hij lid van boksvereniging Crooswijk waar in 2009 al werd benoemd tot erelid. Twee jaar eerder kreeg hij deze titel al bij de Nederlandse boksbond.
Rotterdamse zakenman en bokspromotor Aad Veerman (83) overleden
Veerman stak niet alleen geld boksevenementen, hij was ook sponsor van voetbalclub Excelsior. De laatste jaren was hij vaak te vinden bij het walking football-team van de Kralingers. Teamlid Piet de Kramer vertelde afgelopen zomer in een reportage op Rijnmond over Veerman. "Eén van onze maatjes, Aad Veerman, heeft een beroerte gehad. Hij zit in een rolstoel in een verzorgingstehuis. We halen hem daar regelmatig op en gaan dan gezellig een hapje eten in de Ballentent. Aad kan niet meer zo goed praten, maar we zien aan z'n gezicht dat hij zit te genieten. En dan wij genieten natuurlijk ook."

'Rotterdams icoon'

Coach Ton Dunk van Bokschool Van ’t Hof is lovend over alles wat Veerman voor de sport heeft gedaan. “Hij is een icoon voor het Rotterdamse boksen en je kon er altijd leuk met hem over praten.” Volgens de trainer stak Veerman veel geld in de sport. “Hij was altijd goed voor duizenden euro’s aan sponsorgeld en had geen enkel belang daarbij. Hij vond het gewoon leuk om evenementen te organiseren zonder enkel winstoogmerk.”
Dunk helpt zelf ook bij het organiseren van evenementen zoals Gladiatoren aan de Maas. “Ik heb daar wel belang bij omdat ik wedstrijden wil voor mijn boksers.”

Excelsior

Naast zijn passie voor boksen, hield Veerman veel van voetbal en was hij vooral betrokken bij Excelsior. In de jaren '80 was Rob Jacobs daar trainer en die bouwde een sterke band op met Veerman. "Het is een goede vriend van me geworden. Tot de coronatijd gingen we met een mannetje of tien nog altijd op vrijdag koffie drinken met hem."
Na een beroerte ging Veerman hard achteruit de laatste jaren. "Hij kon amper nog praten. Maar er kwam altijd een lach als hij me zag," vertelt Jacobs.
Zijn sterke band met Veerman ontstond dus in Kralingen. Jacobs was daar trainer en Veerman deed van alles. "Hij was leider van het derde team, maar verzorgde vooral ook conditietrainingen voor het eerste. Dan gingen we met de hele ploeg naar zijn club. Een betere conditietraining bestaat er niet!" Veerman begeleidde Jacobs later ook persoonlijk naar FC Groningen als trainer.

Standbeeld

Jacobs noemt Veerman een echte sportman. "Hij heeft hele mooie gala's georganiseerd. En hij was altijd bij Bep van Klaveren te vinden. Hij heeft zelf ook het standbeeld van Van Klaveren aan de Boezemsingel geregeld en betaald. We gaan daar met een groepje snel een keer staan om een minuut stilte te houden. En Veerman verdient zelf ook een standbeeld!"

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl