nieuws

In 1995 stemden Rotterdammers massaal NEE tijdens stadsreferendum

Rotterdammers mogen woensdag naar de stembus voor het stadsreferendum over de Woonvisie. De laatste keer dat Rotterdam een volksraadspleging hield, in 1995 over de Stadsprovincie, werd massaal tegen gestemd. Hoe ging dat destijds?
Het was de Stadspartij die onder leiding van Manuel Kneepkens het initiatief nam voor een stadsreferendum. Er waren plannen van burgemeester Bram Peper en de stadsregio voor het vormen van een grote Stadsprovincie.

Stadsprovincie

Rotterdam zou in 11 kleine gemeenten worden opgedeeld. Samen met omliggende gemeenten zoals Schiedam en Maassluis, zouden de gemeenten een agglomeraat vormen onder de noemer Stadsprovincie. Voordelig voor bijvoorbeeld de economische ontwikkeling van het gebied, zo vonden de voorstanders.

Trots

Kneepkens en zijn achterban waren fel tegen de opdeling van Rotterdam: "D66 zat toen net in het college en die partij was voor een referendum. Maar ze hadden verwacht dat Rotterdammers vóór die Stadsprovincie zouden stemmen. Dat dacht ik niet. Dan ken je de Rotterdammer slecht, die is heel trots op zijn stad en dat moet je niet zomaar weggooien."

'Rotterdam opheffen'

Het tegen-kamp voerde een felle campagne. Er werden vanuit een vliegtuigje tienduizenden pamfletten over de stad gestrooid en overal hingen posters met daarop een foto van burgemeester Peper met de tekst: "Ik wil Rotterdam opheffen."
De opkomstdrempel (destijds 36%) werd ruimschoots gehaald, meer dan zeventig procent stemde tegen de Stadsprovincie.
Bij een stembureau in de wijk Crooswijk lijkt iedereen het over eens: "Ik stem tegen natuurlijk," zegt een inwoonster, die bij de opdeling van de stad in de gemeente Noord zou komen te wonen. "Ze moeten er gewoon met hun handen vanaf blijven en daarmee uit."

Gelul

Een andere kiezer zegt verontwaardigd: "Ook ik stem tegen, we zijn toch Rotterdammers? Dat gelul joh. Ze hebben zeker een zooitje van die scharrelaars lopen die een vet baantje motten hebben."