nieuws

Corrupte douanier hoort 16 jaar tegen zich eisen

Drugssmokkel
Drugssmokkel
Als het aan justitie ligt, gaat de van corruptie verdachte douanier Gerrit G. zestien jaar de cel in. Het Openbaar Ministerie verdenkt G. ervan dat hij een cruciale rol heeft gespeeld bij het binnensmokkelen van talloze grote cocaïnetransporten in de Rotterdamse Haven.
Justitie rekent het Gerrit G. zwaar aan dat hij de douane en zijn positie als coördinator van de containercontroles heeft misbruikt om zichzelf te verrijken. Daarmee heeft hij het vertrouwen in de overheid geschaad, zegt justitie.
Bij G. thuis werden grote sommen contant geld gevonden. Justitie denkt dat hij ongeveer 3,5 miljoen euro heeft verdiend met de transporten. Hij kocht er onder meer een boot van in Curaçao. Een van de medeverdachten noemde hem 'de kip met de gouden eieren.'

Herkomst geld

De douanier zweeg over de herkomst van het geld. Ook weigerde hij iets te vertellen over andere corrupte medewerkers in de haven. Hij heeft bij de politie wel uitgebreid verteld over zijn samenwerking met meerdere drugsbendes.
Gerrit G. zegt onder druk te zijn gezet door de criminelen, maar justitie ziet daar geen bewijs voor. Uit de talloze observaties en afgeluisterde gesprekken komt het volgende beeld naar voren: een man die zich bewust was van de onderlinge ruzies bij de drugshandelaren, maar die zelf vrij ontspannen was en zijn luxueuze leventje wilde blijven bekostigen, aldus het OM.
Justitie gaat ervan uit dat twee mensen zijn geliquideerd vanwege een mislukt transport van 300 kilo coke. Een van hen is Rob Zweekhorst. Hij werd aangezien voor verdachte Dennis van den Berg terwijl hij zijn honden uitliet in Lansingerland. Tegen Van den Berg werd twaalf jaar cel geëist. Voor de liquidaties zijn nog geen verdachten aangewezen.
Twee medeverdachten, André van der H. en René F., hoorden straffen van tien en acht jaar tegen zich eisen.